Cozonac fara framantare

de Bucataras in Dulciuri, 14 Dec 2016 | 12098 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Faina de cozonac, (12% proteine) – 500 g
  • Lapte batut – 150 ml
  • Lapte – 150 ml
  • Unt 82% nesarat – 50 g
  • Ulei de floarea soarelui – 50 ml
  • Drojdie proaspata – 50 g
  • Zahar tos – 120 g
  • Extract de vanilie – 1 lingurita
  • Esenta de rom – 1 lingurita
  • Coaja rasa de portocala – 1 lingurita
  • Galbenusuri de ou – 3 buc
  • Un praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • Miez de nuca macinat – 3 linguri
  • Stafide aurii – 3 linguri
  • Crema de ciocolata – 4 linguri
  • Extra faina pentru intins aluatul: 50-100 g
  • Extra un galbenus de ou pentru uns
  • Extra zahar pentru presarat – 1/2 lingura
  • Mac pentru presarat – 1/2 lingura
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac fara framantare:

Cerne faina intr-un castron.

Freaca bine drojdia cu putin zahar. Amesteca laptele batut cu laptele proaspat si-l pune-l foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Toarna-l peste drojdie si amesteca bine pana se dizolva. Las-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa.  

Amesteca uleiul cu untul si pune-le intr-o craticioara pe foc pana se topeste untul. lasa-l apoi sa se raceasca la temperatura camerei.

Bate galbenusurile cu un praf de sare, adauga zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.  

Toarna drojdia activata cu laptele peste faina si amesteca cu o lingura de lemn. Adauga apoi galbenusurile, putin cate putin si amesteca bine pana se incorporeaza.

Unge compozitia cu putin ulei, acopera castronul cu folie de plastic si lasa-l sa creasca intr-un loc cald si ferit de curent cam o ora si jumatate.

Dupa ce a crescut, muta castronul in frigider pentru 12-14 ore, pentru ca aluatul sa se matureze.

Pudreaza apoi masa cu faina si imparte aluatul in doua. Intinde cate o foaie de aluat si unge-o cu crema de ciocolata, presara nuca maruntita si stafide si ruleaza.

Impleteste apoi cele doua rulouri si pune cozonacul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

Acopera-l cu un prosop si lasa-l 20 de minute sa mai creasca.

Unge cozonacul cu galbenus de ou si presara deasupra zahar.

Coace cozonacul in cuptorul preincalzit la 165- 170 grade pentru 45 de minute.

Lasa cozonacul sa se raceasca de tot inainte sa il tai felii

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Briose crosetate