Desert tort cu crema de portocale si mousse de ciocolata

de Rocsi in Torturi, 21 Ian 2020 | 2701 vizualizari

 

"Bunatati pentru Craciun"
Acesta a fost tortul nostru pentru revelion. Desi eram putin indecisa, nu stiam ce combinatie de creme sa fac, m-am gandit ca portocala cu ciocolata merg foarte bine. In plus, l-am pregatit fara zahar, pentru ca aveam si o persoana cu diabet la masa. A iesit un deliciu, desi la aspect mai puteam lucra, dar in ziua decorarii parca nimic nu imi iesea, dar voua va poate iesi mult mai bine cu siguranta!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
    • 4 oua
    • 5 linguri indulcitor pulbere
    • 3 linguri ulei
    • 3 linguri apa fierbinte
    • 6 linguri faina
    • 1 lingurita praf de copt
    • 2 lingurite vanilie
    • un praf de sare
    Pentru crema de portocale:
    • 1 ou
    • 2 linguri indulcitor pulbere
    • 1 lingurita amidon
    • sucul de la o portocala mare
    • coaja rasa de la o portocala
    • 250 gr mascarpone
    Pentru mousse-ul de ciocolata:
    • 150 gr ciocolata cu indulcitor 50% cacao
    • 25 gr unt
    • 200 ml frisca lichida
    • 1 lingurita rasa gelatina
    In plus:
    • gem de zmeura cu coacaze fara zahar
    • cateva visine fara samburi
    • 150 ml frisca lichida
    • 100 gr smantana de tara
    • 1 lingura indulcitor pulbere
    • 100 gr ciocolata alba cu indulcitor + 5 linguri frisca lichida
    • un varf colorant rosu pudra
    • 1 varf cutit bobite de mac
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu crema de portocale si mousse de ciocolata:

Blatul: Separati ouale. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare, apoi adaugati indulcitorul treptat si mixati pana obtineti o bezea. Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le adaugati peste albusuri si mixati. Adaugati apa fierbinte si vanilia. La final incorporati faina treptat, praful de copt, cu ajutorul unei palete de silicon, cu miscari lente. Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 18 cm, turnati compozitia de blat. Introduceti blatul in cuptorul incins, pentru circa 25 de minute. Faceti testul cu scobitoarea sa vedeti cand este gata. Il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca si il taiati in 3 foi.

Crema de portocale: Intr-o cratita amestecati oul cu indulcitorul. Adaugati sucul de portocale, amidonul si invartiti pana ce, acesta din urma este dizolvat. Transferati cratita pe foc, focul sa fie mic, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa. O dati deoparte, o acoperiti cu folie si o lasati sa se raceasca. Mixati mascarponele rece, adaugati crema de portocale, coaja rasa de portocale si le mixati pana la omogenizare.

Mousse-ul de ciocolata: Gelatina o puneti intr-un vas micut cu 4-5 linguri de apa rece si o lasati sa se hidrateze. Puneti ciocolata cu untul intr-un vas de inox, le transferati pe baie de aburi pana se topesc si sunt omogenizate. Dati ciocolata deoparte, puneti gelatina hidratata si amestecati bine pana se dizolva complet. Lasati crema sa se racoreasca, sa fie doar usor calduta. Frisca rece o mixati, dar nu chiar de tot, adaugati amestecul de ciocolata, invartiti cu ajutorul unei palete de silicon. Asezati prima foaie de blat pe un platou, puneti folie acetata si un inel detasabil in jurul sau. Ungeti blatul cu gem de zmeura-coacaze, puneti crema de portocale si o nivelati. Asezati a doua foaie de blat, iar ungeti cu gem, mousse-ul de ciocolata, nivelati, apoi din loc in loc asezati visine, iar la final puneti ultimul blat. Dati tortul la rece 3-4 ore sau peste noapte. Frisca lichida rece o mixati usor. Adaugati indulcitorul, smantana si mixati pana obtineti o consistenta spumoasa. Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul si folia. Imbracati tortul in frisca. Topiti ciocolata alba pe baie de aburi cu frisca lichida. O dati deoparte, adaugati colorantul, macul si amestecati bine de tot. Cat este calda ciocolata, o turnati pe mijlocul tortului si o lasati sa se scurga si pe lateral. Il decorati dupa preferinte. Eu am optat pentru cativa fulgi din pasta de zahar si decoratiuni facute din folie cu transfer, peste care am pus niste ciocolata topita si le-am dat la rece. S-a imprimat modelul pe ciocolata si asa am obtinut bradutii si omul de zapada.

Sa aveti pofta!

PS: Eu zic ca puteti renunta la gelatina de la mousse-ul de ciocolata, ca sigur o sa se intareasca. Eu mi-as fi dorit sa fie putin mai moale crema si cred ca daca nu puneam gelatina, era exact cum imi doream!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de portocale si mousse de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort Nesquik