Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca

de gaby_duceag in Prajituri, 23 Mai 2012 | 20131 vizualizari

 

INGREDIENTE

foi
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri faina
  • 4 linguri nuca macinata
crema
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 2 linguri amidon
  • o pastaie vanilie (sau zahar vanilat)
  • 200 ml lapte
  • 500 ml frisca indulcita
in plus
  • 8-10 linguri zahar pentru caramelizat
  • 200 ml frisca si nuca macinata pentru ornat
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca:

Foi.

Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul batand in continuare. Ne oprim doar cand bezeaua obtinuta formeaza "tepi" la atingere. Adaugam galbenusurile, faina cernuta si nuca macinata. Omogenizam amestecand usor, de sus in jos.

Impartim compozitia in 3 parti egale. Ungem dosul unei tavi cu ulei si presaram faina, intindem o parte din compozitie, nivelam usor si bagam tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru 10-12 minute (trebuie sa prinda putina culoare pe margini).

Nota: Daca doriti o prajitura inalta, care sa se poata servi cu mana, in portii mici, coaceti foile pe dosul unei tavi de 20/25 cm - vor iesi mai grosute, daca nu o doriti inalta si preferati s-o serviti cu lingurita (asa ca mine) alegeti o tava de 24/30.

Cand e gata coapta, treceti usor un cutit pe sub foaie pentru a fi siguri ca se desprinde usor si o lasati sa cada usor, inclinand tava, pe o coala de  hartie. Procedati la fel cu celelalte doua foi.

Crema.

Mixati frisca . Puneti la fiert laptele impreuna cu o pastaie de vanilie. Amestecati galbenusurile cu amidonul, zaharul si 3 linguri lapte rece.
Cand fierbe laptele adaugati compozitia cu galbenusuri amestecand cu un tel, fara a va opri, putin cate putin, luand vasul de pe foc. Puneti inapoi pe foc si amestecati pana se ingroasa. Scoateti batonul de vanilie.

Raciti bine dupa care luati o treime din cantitatea de frisca si amestecati energic. Incorporati restul de frisca amestecand usor. Veti obtine o crema pufoasa, grozav de buna.

Asamblare.

Caramelizati cele 8-10 linguri de zahar.
 Puneti prima foaie, turnati peste ea, in fir subtire, zahar caramelizat ajutandu-va de o lingura. Intindeti 1/3 din crema si asezati a doua foaie, caramelizati , intindeti crema si asezati ultima foaie. O ungeti cu crema ramasa , mixati frisca si o intindeti uniform deasupra.

Presarati nuca macinata si o dati la rece pentru cateva ore. Crema va topi zaharul caramelizat.

 Sursa de inspiratie este Lissa , desi n-am respectat din reteta decat foile :)).

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi cu zahar ars, nuca si frisca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie cu mascarpone