Soleanca (Ciorba ruseasca)

de Dya Daniela Andrei in Ciorbe, 21 Iun 2013 | 23138 vizualizari

 

Am văzut această ciorbă (impropriu spus ciorbă, se află situată undeva între supă şi ciorbă) acum câteva săptămâni într-unul dintre menu-rile alese. Mi-a atras atenţia, combinaţia fiind una interesantă. Cel puţin aşa mi s-a părut mie :) Nu m-aş fi gândit niciodată să pun în ciorbă castraveţi muraţi ori masline. De fapt, aş fi refuzat categoric. Tot ce pot să spun este că nu regret încercarea!
Am răsfoit mai multe reţete printre paginile de internet, iar combinaţiile, atât pentru ingrediente, cât şi pentru etapele de gătire, sunt multiple. E şi normal până la urmă, fiecare le adaptează în funcţie de gusturi. Majoritatea conţin şuncă, kaiser, salamuri de toate felurile, carnaţi, idee ce mie nu mi-a surâs. Se prepară în preajma Crăciunului, din resturile de afumături rămase. Astfel, cum punctul comun este afumătura, am ales varianta proprie. Cele mai multe variante prezentau aşa cum spuneam o adaptare a reţetei originale care conţine un număr restrâns de ingrediente şi anume: afumătură, ceapă, un morcov, castraveţi muraţi, bulion, măsline negre, lămâie şi smântână pentru servit. Rămane doar să vă hotăraţi la una dintre variante şi sa o încercaţi!

 

INGREDIENTE

  • un rasol de porc afumat
  • o coadă de porc afumată
  • 200 g kaiser afumat
  • 2 fire de ceapă verde
  • 4-5 castraveti murati
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia rosu
  • o bucată de ţelină
  • 1 ceapă uscată
  • 2-3 cartofi
  • 1 morcov
  • 2 roşii
  • 2-3 linguri cu bulion sau suc de rosii
  • verdeţuri proaspete: pătrunjel
  • 150 g măsline negre (data viitoare aş folosi măsline verzi murate)
  • pentru servit:
  • smântână
  • opţional:
  • sucul de la una-două lămâi (dacă vi se pare că nu s-a acrit suficient cu castraveţii muraţi) şi ardei iuţi
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Soleanca (Ciorba ruseasca):

Afumătura, tăiată în bucăţi potrivite, se pune la călit în câteva linguri de ulei, cat să se rumenească uşor şi adăugăm legumele tocate.  Le lăsăm să se pătrundă bine, după care adaugăm 2-3 linguri de bulion sau suc de roşii şi puţină apă. De reţinut la această ciorbă este că nu trebuie să fie nici foarte lichidă, nici prea densă. Adăugăm castraveţii muraţi (eu am avut la oţet, dar buni tare), lăsăm sa  mai fiarbă cât să dea într-un clocot, după care oprim focul şi adăugăm măslinele şi pătrunjelul proaspăt tocat. Se serveşte cu lămâie (dacă o doriţi mai acră) şi cu smântână.

Poftă bună!


TIPS-URI

1

Aveti grija ca maslinele sa nu fiarba pentru ca vor deveni amare. Se adauga doar la sfarsit, in zeama fierbinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Soleanca (Ciorba ruseasca)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

Dya Daniela Andrei 1

18.11.2013, 11:30

ianculubita 1

12.03.2014, 13:09

Am si eu o reteta de Soleanca dar nu are atat de multe ingrediente,probabil soleanca mea e chiar o tocana,insa imi place ce ai facut tu

Dya Daniela Andrei 1

12.03.2014, 14:31

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de costita de porc