Zama (supa) taraneasca de salata

de mihaelar63 in Supe, 16 Mar 2014 | 5184 vizualizari

 

Imi sun matusica Marioara din Cojocna sa o felicit de 8 Martie. Printre altele mai vorbim si ce facem de mancare. O intreb cum face "zama" de salata. "Pai, draga, eu nu fac zama de shelate numa' cand am lapte acru" Dar nu-i nimic, ii raspund, chiar se intampla sa am lapte pus la prins. Incantator a fost doar sa-i aud vorba domala si vocea calda a matusicei mele care are 78 ani. Parca nu ma saturam sa o ascult. Gata, asa fac si eu de aceasta data!!! De obicei nu folosesc eu rantasul dar de data aceasta am facut rabat.

 

INGREDIENTE

  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1-2 linguri rase de faina alba
  • 50 ml ulei
  • 500 ml lapte acru (prins)
  • 200 ml smantana
  • 2 capatani salata verde
  • 1 bucatica costita afumata
  • 4-8 oua
  • sare
  • Zeama lamaie sau otet optional
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zama (supa) taraneasca de salata:

Ceapa si morcovul se curata , se spala , se taie marunt si se calesc in ulei.

Se adauga faina alba , se amesteca si se prajesc-1-2 minute .

Se adauga laptele acru , se amesteca si se toarna treptat 2 l apa .Sarati.

Puneti si costita si lasati sa se fiarba 10 min. -pana morcovul este patruns .

Spargeti cate unul ouale si le turnati pe rand intregi in supa .

Adaugati salata verde spalata si rupta bucati cu mana .

Diluati smantana cu zeama fierbinte din supa si adugati in oala mestecand .

Matusa mea amesteca  si 1-2 galbenusuri crude in smantana . Eu n-am pus considerand ca sunt suficiente ouale fierte .

Se calculeaza cam 2-3 oua pentru fiecare persoana .

TIPS-URI

1

Daca salata pare putin amara , se opareste cu apa fierbinte care apoi se arunca .

2

Vara pe calduri mari supa - ciorba este mai gustoasa daca se prepara putin mai acra .

3

Laptele acru sau laptele prins se obtine prin acrirea naturala a laptelui . Se pune laptele intr-un vas de sticla sau de lut si se lasa cam o zi , o zi si jumatate intr-un loc cald[ langa cuptor ] .

Daca ti-a placut reteta noastra "Zama (supa) taraneasca de salata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

danakarin 1

18.03.2014, 08:00

Bunatateeeeee!

danakarin 1

18.03.2014, 08:03

M-a cucerit zama asta!

Irina 1

24.03.2014, 13:41

buna e o matusa priceputa si buna si zeama!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Supa de salata verde