Cozonac

de nyana in Prajituri, 24 Noi 2009 | 26079 vizualizari

 

specialitatea casei mele

 

INGREDIENTE

  • 3 kg faina
  • 1 litru lapte
  • 900g zahar
  • 2 pachete unt (2x250g)
  • 150 g drojdie (3 cuburi a 50 g)
  • 15 oua
  • esente de vanilie si coaja de lamaie
  • 3 lingurite sare
  • crema:10 albusuri, ness/cacao, nuca pisata,stafide, rahat, zahar dupa gust
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Se separa ouale 10 albusuri se dau deoparte pt crema de cozonac, 5 albusuri se bat spuma cu cele 3 lingurite de sare, 15 galbenusuri se bat separat.

Zaharul se topeste in lapte si se lasa la racit.

Maiaua se face cu 50 ml lapte, o lingurita zahar,drojdia si cu faina se bate bine bine ca sa iasa k o smantana apoi se lasa la crescut acoperita cu un prosop.

Cand maiaua a cresut se rastoarna in mijlocul fainii si se incepe framantatul adaugand treptat coaja de lamaie , esenta de vanilie, laptele caldut framantand din margine spre mijloc, se pun ouale intai albusurile apoi galbenusurile apoi cand s-au omogenizat bine se ia untul (lasat la caldura sa se inmoaie) si framantam tot de pe margine spre mijloc. Dupa ce am terminat de adaugat untul framantam cu uleiul un pic caldut. Trebuie framantat bine pana se desface de pe maini, se bate coca cu pumnul ptr a iesi aerul din ea. Se framanta aproximativ o ora, apoi se pune la caldura acoperita cu un prosop gros si se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Crema: cele 10 albusuri se bat spuma cu zaharul( dupa gust) se adauga ness/ cacao si nuca pisata se amesteca bine pana iese o crema destul de  consistenta.

Pentru un cozonac folosim coca cat luam in doi pumni pentru a nu depasi jumatate din tava ( daca este mai mult de jumatate coca in tava nu se coace bine).

Se intinde coca de cozonac (groasa cat un deget mic) se unge cu crema de ness/ cacao se adauga stafide si rahat  se ruleaza si se aseaza in tava bine unsa cu unt.

Se mai lasa la crescut si inainte de a  baga la cuptor se unge cu un ou batut.

Se coace la foc mic 15 minute si se da aragazul pe treapta 2 inca 25 minute(40 minute)

Pofta buna

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (14)

Bya Ralu 1

11.04.2012, 19:16

alexa_poe 1

15.04.2014, 13:42

pentru cati cozonaci sunt ingredientele?pentru toti care sunt in imagine?

adela_64 1

15.04.2014, 14:34

Arata super! Felicitari, dar vezi c-ai gresit cantitatea de drojdie. 3x50=150 nu 250. Eu mi-am data seama ca sunt "experta" dar face una care n-a facut cozonac in viata ei si pune 250 de grame de ii sar cozonacii din tava! Poop si felicitari!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Biscuiti cu fulgi de cereale