Desert galusti cu prune

de Constelatialeu in Dulciuri, 16 Iul 2018 | 9471 vizualizari

 

Recunosc ca mie imi plac mai mult cu gem de prune, dar azi le-am facut cu prune ca asa am avut ''indicatiuni'' pretioase...m-am inspirat de la Jamila.

 

INGREDIENTE

  • cca 1,300 kg cartofi albi
  • 3 oua
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 linguri ulei
  • cca 450-500 g faina
  • cca 30 de prune fara samburi ( le-am ales sa nu fie foarte mari)
  • 70 g unt
  • 350 g pesmet
  • 300 g zahar brun
  • scortisoara macinata
Portii: 30
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert galusti cu prune:

Mai intai am pus cartofii la fiert, cartofii i-am fiert in coaja. Dupa ce au fiert, i-am curatat de coaja si i-am lasat sa se raceasca, sa fie calduti.

Cat timp cartofii au stat la racit, m-am apucat sa scot samburii de la prune, in asa fel incat sa nu rup in doua prunele, apoi am luat 3 linguri de zahar din cele 300 g si am presarat este prune, amestecam si lasam sa-si lase zeama, apoi le punem intr-o strecuratoare sa se scurga.

Am pus tigaia wok sa se incinga, am adaugat untul si apoi pesmetul si am amestecat continuu pana pesmetul si-a schimbat culoarea, adaugam si zaharul si scortisoara (dupa gust) si continuam sa amestecam tragand tigaia de pe foc, lasam sa se raceasca.

Dupa ce cartofii s-au racit, ii pasam bine, adaugam ouale,uleiul, sarea si faina (nu toata) treptat, framantam, trebuie sa obtinem un aluat nu foarte tare, care este putin lipicios. Mie mi-a intrat cam 450 g faina, plus faina cu ajutorul careia am modelat galustile. Am luat faina pe maini, apoi am rupt din aluat am format o bila si apoi am aplatizat-o, am asezat in mijloc pruna si apoi am strans in asa fel incat sa formez bila la loc. Am procedat asa pana am terminat tot aluatul, mi-au iesit 30 de galusti. 

Am luat o cratita mai inalta, am umput-o mai mult de jumatate cu apa, am lasat sa fiarba apa, apoi am pus galustile in apa fiarta, am lasat sa fiarba pana cand s-au ridicat la suprafata, apoi le-am scos cu un spumar si le-am tavalit prin pesmet asa fierbinti ca sa prinda pesmetul de galusca.

Sunt bune ata calde, cat si reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert galusti cu prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

tina58 1

24.08.2018, 13:15

Da, e reteta clasica de galusti cu prune sau Gomboti cum li se spune in Ardeal. Anul asta inca nu am apucat sa fac; ultimele prune pe care le-am cumparat din piata le-am transformat in gem dar din urmatoarele obligatoriu fac galusti! Imi place ca ai explicat foarte bine toti pasii retetei si in scris si in imagini asa ca pentru cine nu a mai facut pana acum va fi foarte usor sa se descurce.

mihaelar63 1

05.10.2018, 03:36

Chiar acum as manca vreo 2-3

Rahela Velicu 1

05.10.2018, 12:39

De sezon

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert eclere cu ciocolata