Desert prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat

de Andra_Constantinescu in Prajituri, 14 Noi 2021 | 4091 vizualizari

 

Prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat este o prajitura cu blat clasic insiropat, cu gutui delicioase si combinate cu scortisoara, acoperite de crema cu lapte condensat caramelizat.

 

INGREDIENTE

  • Umplutura de gutui:
  • 1200 g gutui curatate de coaja si seminte
  • 300 g zahar (sau dupa gust)
  • 2 batoane de scortisoara
  • 1 cana cu apa (circa 200 ml)
  • 1 lingurita de scortisoara
  • Blat:
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 200 g zahar
  • 1 plic de zahar vanilinat (8g)
  • 50 g unt topit
  • esenta de vanilie
  • 225 g faina
  • 5 g praf de copt
  • Sirop:
  • Zahar 200 g
  • Apa 300 ml
  • Crema:
  • 200 ml smantana pentru frisca indulcita
  • 400 g lapte condensat caramelizat
  • Dimensiuni tava: 27/37 cm
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat:

Umplutura de gutui:

Gutuile curatate de coaja si seminte se dau prin razatoarea mare a robotului de bucatarie si se pun la fiert intr-un tuci impreuna cu zaharul si cu batoanele de scortisoara. Dupa ce scade zeama lasata de acestea se adauga apa si se mai fierb doar daca nu s-au inmuiat destul. Dupa ce s-a evaporat si apa, se ia tuciul de pe foc si se adauga scortisoara macinata.

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilinat pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, untul topit si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna in tava unsa cu ulei si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos.

Sirop:

Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa siropul sa se raceasca, apoi se pune peste blat.

Crema:

Se mixeaza smantana pentru frisca, apoi se incorporeaza laptele condensat caramelizat.

Asamblare:

Peste blatul insiropat se pune umpltura de gutui, apoi se toarna crema si se niveleaza. Se da prajitura la rece pentru 2-3 ore, dupa care se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu gutui si crema cu lapte condensat caramelizat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tacos cheeseburger - Un preparat fusion gustos

ieri la 15:51

Mancare de  naut  cu spanac si curry in stil asiatic

de Ksenya 5

ieri la 11:42

Cremă de brânză picantă - Rețeta ideală pentru aperitive sau gustări

ieri la 10:36

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1540 puncte

Ksenya

1075 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

227 puncte

 Merisor

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Caramelo-Cappuccino