Bors manastiresc (de post)

de miki_a in Supe/Ciorbe, 6 Apr 2015 | 20690 vizualizari

 

Un bors foarte bun atat in post cat si in perioada de "dulce"...

 

INGREDIENTE

  • 500 gr. hribi (congelati);
  • 6 cartofi marisori;
  • 2 morcovi;
  • 1 ceapa;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 pastarnac;
  • 1 feliuta de telina;
  • 3 linguri suc de rosii (sau 2 linguri pasta de tomate);
  • 50 gr. orez cu bobul rotund;
  • 2-3 linguri de zarzavat la borcan (optional);
  • 6 rosii cherry (optional);
  • bors de putina;
  • ulei;
  • sare;
  • piper;
  • verdeata (patrunjel, marar, tarhon, leustean).
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors manastiresc (de post):

Cu o zi inainte de a prepara borsul, scoatem hribii din congelator si ii lasam in frigider sa se dezghete lent.

Spalam si curatam legumele.

Tocam ceapa marunt si o punem la calit in cateva linguri de ulei. 

Adaugam radacinoasele date pe razatoarea mare (morcov, pastarnac, telina) peste ceapa si calim usor. 

Adaugam hribii taiati bucati si ardeiul taiat marunt.

Lasam sa se inabuse sub capac, picurand cateva linguri de apa calda pentru a preveni arderea. 

Stingem cu apa clocotita (1500 ml.), adaugam cartofii taiati cubulete si lasam sa fiarba la foc mic, acoperit cu capac.

Adaugam pasta de tomate (sau dupa caz, suc de rosii). Eu am avut si cateva rosii cherry pe care le-am pus. Adaugam zarzavatul (conservat).

Orezul se spala in mai multe ape reci si se lasa la umflat (in apa rece).

Spre final adaugam orezul (daca este nevoie se mai adauga apa clocotita cat sa cuprinda continutul vasului). 

Cand orezul si-a desfacut bobul se adauga borsul clocotit in prealabil (dupa gust) si toata verdeata tocata marunt.

Potrivim gustul de sare si piper si acoperim lasand continutul sa se infuzeze.

Servim cald, cu mamaliguta, paine, ardei iuti, tarhon, ceapa verde etc.

Pofta buna!

 

 

 

 

TIPS-URI

1

In loc de hribi putem folosi ghebe sau alte ciuperci de padure.

2

Puteti folosi si hribi uscati (150-200 de gr.), hidratati in prealabil.

3

Calitul legumelor si ciupercilor in ulei dau borsului o savoare deosebita.

4

Borsul trebuie fiert si spumuit in prealabil si se adauga in functie de gustul acru pe care il are.

5

In loc de orez puteti opta pentru taitei (de post).

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors manastiresc (de post)" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba ardeleneasca de varza dulce cu costite