Ciorba cu chiftelute (Çorba- Turcia)

de Catalina L in Supe/Ciorbe, 29 Oct 2017 | 7079 vizualizari

 

Günaydın.... Buna Ziua
Astăzi, Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, care reprezintă Ziua proclamării Republicii .
Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman.
Cu ocazia acestei zile va propun o reteta traditionala turca : Çorba.
Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman.
Turcii au pregătit, deci, pentru prima dată ceea ce noi numim acum ciorbă sau pe limba turcă: “çorba” (transliterat “chorba”).
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/10/ciorba-cu-chiftelute-chorba-turcia.html

 

INGREDIENTE

  • 1 1/2 litru de supa de vita (1 kub si jumatate diluat intr-un 1 l si jumatate de apa fiarta)
  • 2 cartofi potriviti
  • 2 linguri bulion concentrat de rosii
  • 200 g de sos de rosii (de casa daca aveti- reteta aici)
  • 1 mana buna de de năut boabe (pus la-nmuiat o seara inainte)
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi mici
  • 1 mana buna de mazare proaspata curatata
  • 1/2 legatura de coriandru proaspat
  • cateva frunze de telina
  • boia de ardei dupa gust
  • cimbru uscat, 1 foaie de dafin
  • 2 linguri ulei de masline

Pentru chiftelute :

  • 1 felie de paine
  • 1 ceapa mica
  • 350 g de carne tocata de vita sau miel
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • 1 ou
  • sare, piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba cu chiftelute (Çorba- Turcia):

O seara inainte puneti la inmuiat nautul in apa rece.

Puneti apa suficienta caci se va umfla.

A 2 a zi scurgeti nautul si clatiti-l sub apa rece.

Puneti-l la fiert in apa noua, fara sare. Curatati de spuma in mod regulat si lasati sa fiarba la foc potrivit 1 h - 1 h 15.

Cand nautul este fiert, il scurgeti si-l lasati sa se raceasca.


Prégatiti chiftelutele :

Puneti painea la inmuiat in apa. Curatati ceapa si tocati-o marunt.

Amestecati canea tocata cu painea bine scursa, patrunjelul tocat, oul si ceapa tocata.

Puneti sare si piper.

Formati chiftelutele cu mainile date prin apa rece.

Puneti-le pe o placa si dati-le la cuptorul incalzit la 200°C, timp de 20 de minute. Intoarceti-le la jumatate din timp.

Pregatiti ciorba:

Curatati ceapa si usturoiul, tocati-le marunt.

Rumeniti ceapa si usturoiul in uleiul de masline incalzit. Adaugati chiftelutele si reveniti impreuna. Puneti mazarea, supa de vita, concentratul si sosul de rosii, cartofii curati si taiati bucatele, telina, cimbrul uscat si o foaie de dafin. 

Amestecati si lasati sa fiarba 20 de minute la foc potrivit. Puneti nautul si fierbeti inca 10 minute. Verificati de sare, piper si puneti un pic de boia de ardei.

Presarati coriandrul verde tocat marunt si luati de pe foc.

Este gata, serviti-o fierbinte !

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba cu chiftelute (Çorba- Turcia)" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de pui