Gem asortat (caise, piersici si nectarine)

de Merisor in Dulceata / Gem, 23 Iun 2014 | 9084 vizualizari

 

Asa de frumoase erau in piata aceste fructe, ca nu am rezistat si am cumparat cate un kg din fiecare pentru a face putin gem.
Este pentru prima data cand asortez mai multe fructe la un gem, dar tare bun si aromat a iesit! Si are o culoare deosebit de frumoasa!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg caise
  • 1 kg piersici
  • 1 kg nectarine
  • 750 g zahar
  • 1 baton scortisoara
  • 8 borcane(370 gr)
  • zeama de la o lmaie
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem asortat (caise, piersici si nectarine):

Spalam bine fructele si le lasam la scurs, apoi le scoatem samburii.

Nu am mai cantarit fructele dupa scoaterea samburilor, deoarece eu la gem nu pun zaharul in cota parte ci il pun dupa gust, adaugand pe parcursul prepararii, daca mai este cazul.

Taiem fructele in sferturi, le punem direct in vasul in care le vom prepara, le stropim cu zeama de lamaie si presaram zahar peste ele. Eu am presarat cam 500 gr zahar pentru inceput.

Dam vasul la rece pentru cateva ore, pana se formeaza sirop, apoi introducem vasul la cuptor la 175 de grade si il lasam pana cand incepe gemul sa se coaguleze usor.

Verificam din cand in cand consistenta gemului, punand cate o lingura de gem in farfurie si lasandu-l sa se raceasca. 

De asemeni gustam gemul racit si mai adaugam zahar daca este cazul, eu am mai adaugat 250 g.

Cam pe la jumatatea timpului de preparare am adaugat in gem si batonul de scortisoara.

Dupa ce gemul ajunge la consistenta dorita, scoatem vasul din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse, pentru a le steriliza.

Le lasam in cuptorul cald 5-6 minute, apoi le umplem cu gem, le infiletam capacele si le mai dam la cuptor cu focul aprins, pentru 5 minute.

Dupa stingerea focului lasam borcanele in cuptor pana la racirea lor definitiva, apoi le vom eticheta si le vom trece in camara.

A rezultat un gem foarte delicios, dulce-acrisor si foarte frumos!

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de zahar folosita la gem, variaza in functie de dulceata fructelor.

2

Batonul de scortisoara se va inlatura din gem dupa 15-20 de minute, pentru a nu aromatiza prea mult gemul.

3

Pe parcursul prepararii gemului, acesta nu se va amesteca prea des pentru a nu strivi de tot pulpa de fructe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem asortat (caise, piersici si nectarine)" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Gem asortat