Pogaci cu jumari

de MotanLaOale in Aperitive / Garnituri, 5 Iun 2012 | 14217 vizualizari

 

Mult de munca dar merita. Sunt foarte bune! Am executat reteta Silviei Jurcovan.

 

INGREDIENTE

  • 750. faina
  • 30ml undelemn
  • 100g unt
  • 500ml lapte
  • 1 lingurita cu varf sare
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1/2 lingurita piper
  • 2 linguri zeama de lamaie sau 1 lingura otet
  • 1 ou
  • 40g drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 500g jumari din slanina topita
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pogaci cu jumari:

Se trec  jumarile prin masina de tocat si se lasa la loc caldut.

Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, se dilueaza cu 150m lapte caldut, se amesteca cu 4 linguri de faina si se lasa sa creasca 15 minute la loc caldut.

Se adauga apoi restul de lapte caldut, untul topit caldut, untedelmnul, galbenusul, sarea, zeama de lamaie sau otetul, piperul si chimenul si se amesteca repede cu maiaua.

Se pune restul de faina si se framanta circa 10 minute pana se desprinde de mana.

Se lasa aluatul sa creasca 15 minute pana isi dubleaza volumul.

Aluatul se pune pe masa presarata cu faina si se da cu mana forma de dreptunghi, presandu-l cu mana ca sa aibe aceeasi grosime peste tot si  marginile drepte.

Se intinde foaia cu sucitorul in grosime de ½ cm, se intind jumarile pe toata suprafata ei si apoi se ruleaza incepand de la marginea mai lunga.

Ruloul se aplatizeaza cu palmele si cu sucitorul  ca sa aibe latimea de circa 30 cm.

Capetele ruloului se aduc pana la mijlocul lui si apoi se indoaie inca o data.

Aluatul se lasa sa se odihneasca 5-6 minute ca sa devina mai elastic apoi se intinde in foaie cu grosimea de 1 ½ cm.

Cu un pahar cu marginea subtire sau forma de taiat, trecut prin faina se taie in rondele care se aseaza in tava tapetata cu hartie, cu o distant de 2 cm intre ele.

Bucatile ramase intre rondele se suprapun fara sa se mai framante ca sa nu se deranjeze foitele rezultate prin impaturire.

Eu le-am strans pe rotund si le-am pus intr-o tava de tarta.

Se lasa in tava circa 10 min ca sa creasca, apoi rondelele se preseaza putin deasupra cu muchia unui cutit ca sa se obtina un model in forma de gratar.

Se ung cu pensula muiata in albusul batut putin cu furculita si se presara cu chimen.

Tava se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu si se lasa circa 50 minute.

Dupa 10 minute focul se reduce, dar cuptorul nu se deschide 25 minute.

Cand sunt rumenite frumos se scot si se lasa la racit.

Se pastreaza in punga de nailon ca sa nu se usuce.

Pofta Buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pogaci cu jumari" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Oua umplute cu mousse de ton