Prajitura cu foi si crema de gris cu lamaie (de post)

de alilianaa in Dulciuri, 26 Apr 2015 | 39936 vizualizari

 

Este una din prajiturile nostre preferate in zilele de post.

 

INGREDIENTE

  • Foi:
  • o ceasca jumatate de ulei ( cca 150 g)
  • o ceasca jumatate de apa
  • un varf de bicarbonat de sodium alimentar
  • cateva picaturi de lamaie
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde
  • o jumatate de lingura de margarina
  • o lingura faina
  • Crema de gris:
  • 1 l apa, un praf de sare,
  • 15 linguri zahar,
  • cca 400 g gris,
  • un pachet de margarina Rama,
  • zeama de la doua lamai
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu foi si crema de gris cu lamaie (de post):

Intr-un bol se amesteca uleiul cu faina si un praf de sare, se stinge bicarbonatul cu zeama de lamaie si se adauga faina in ploaie. Se amesteca pentru inceput cu un tel, cand aluatul s-a ingrosat, se transfera pe planseta si se framanta cu mana. Trebuie sa rezulte un aluat omogen, nelipicios. Se pune la rece cca 20 minute.

Separat se amesteca margarina cu faina si se lasa de-o parte.

Se scoate aluatul de la frigider, se intinde  bine si se unge cu compozitia cu margarina, se impatureste si se intinde din nou. Se repeta procedeul de mai multe ori, impaturirea fiind de fiecare data in alt mod.

Din acest aluat se fac trei foi care se coc pe dosul tavii.

Crema: apa se pune la fiert cu un praf de sare si cu zaharul. Cand clocoteste se adauga grisul in ploaie si se amesteca continuu. Se scoate telul si se amesteca in continuare cu o lingura de lemn. Se pune zeama de lamaie. Se gusta, daca mai are nevoie de zahar se adauga. Cand este gata se da de-o parte. Margarina se freaca putin si se adauga compozitiei de gris lingura cu lingura pana la omogenizare completa. 

Asamblare: peste prima foaie se pune prima jumatate din compozitia de crema, se aseaza a doua foaie, crema si ultima foaie. Se lasa peste noapte la rece. Se pudreaza cand este servita.

 

 

TIPS-URI

1

se foloseste aceeasi ceasca/masura pentru partea lichida a foilor

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi si crema de gris cu lamaie (de post)" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Dulceata de trandafiri