Cighir a la "Ciobeni"

de alice_ciobanu in Aperitive / Garnituri, 19 Apr 2011 | 6026 vizualizari

 

Vă prezint reţeta proprie şi personală a clasicului şi gustosului cighir moldovenesc: Cighir a la "Ciobeni"

 

INGREDIENTE

  • măruntaie de la o raţă- inimă, rânză, ficat,
  • măruntaie de găină sau cucoş, după caz, - inimă, rânză, ficat
  • măruntaie de iepure - inimă, plămân, ficat,
  • măruntaie de porc - inimă, ficat (cam 500gr), plămân, rinichi
  • ceapă - 2 buc
  • ouă - 4 buc fierte tare  si 4 buc crude
  • o bucătă de franzelă - cam 200gr
  • lapte sau smântână - 100 ml
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • ulei,
  • sare,
  • codimente : enibahar, tarhon, mărar uscat, delikat
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cighir a la "Ciobeni":

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul se taie pe lung şi se spală foarte bine, lăsând să pătrundă apa rece prin canale. Se va fierbe apoi separat cu o lingură de oţet. Celelalte măruntaie se vor pune la fiert împreună cu puţină sare şi se vor fierbe aproximativ 30-35 minute. Se lasă să se răcească.

În timpul acesta ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Franzela se va pune la înmuiat cu puţină apă.

Când sunt aproape reci, măruntaiele se vor toca foarte mărunt şi se vor amesteca cu ceapa călită, ouăle crude, pătrunjelul tocat mărunt. Se adaugă apoi franzela înmuiată şi stoarsă bine de apă, după care se adaugă laptele sau smântâna, sarea, delikat şi condimentele. Se amestecă foarte bine, pentru omogenizare.

Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt. Eu am rămas fără hârtie exact în prag de sărbători şi cum am uitat să cumpăr, am improvizat, folosind folie de aluminiu pe care am uns-o cu puţină margarină. Se pune din compoziţie în tavă pe jumătate. Peste aceasta se va aşeza câte o jumătate de ou fiert tare, după care se pune iarăşi un strat de compoziţie. Deasupra tăvii se va pune o folie de aluminiu, pentru 30 de minute.

Se dă tava în cuptorul încins, iar după 30 de minute flacăra se va reduce şi se va scoate şi folia de aluminiu de deasupra. Se mai dă totul la cuptor pentru alte 40-45 de minute. Ceea ce rezultă este foarte bun şi delicios.

Este o varaintă personală de chighir,  pentru că soţului meu nu îi place chighirul învelit în aluat, iar prapur nu găsesc întotdeauna.

Poftă Bună ! 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cighir a la "Ciobeni"" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pateu de ficatei de pui