Ciorba de perisoare

de Irina in Ciorbe, 6 Mar 2015 | 9226 vizualizari

 

Ciorba de perisoare e una din ciorbele mult apreciate in familia noastra, de la cel mai mic, pana la cel mai mare. Si e numai buna pe o vreme friguroasa, asa ca acum. E o ciorbita consistenta, pentru ca, pe langa perisoare si legume, ii pun de fiecare data si o bucata de cap de piept, care ii da gust. Asa ca, dupa un castron de ciorba, dreasa si cu ceva smantana si mancata cu o felie de paine zdravana, nici ca-ti mai trebuie altceva. Poate doar un desert, dupa. :)

 

INGREDIENTE

  • 2 felii cap de piept de vita
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • o jumatate de telina (radacina)
  • 1 pastarnac
  • patrunjel
  • leustean
  • zeama de varza
  • suc de rosii
  • Pt perisoare:
  • 400 g carne tocata amestec (vita cu porc)
  • 1 ceapa mica
  • 2 oua
  • 2 linguri cu orez
  • sare
  • piper
  • patrunjel tocat
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de perisoare:

Pentru inceput am pus capul de piept la fiert, am spumuit si l-am lasat sa mai fiarba ceva vreme singur, pana am adaugat legumele si perisoarele, pentru a fi sigura ca e carnea fiarta bine si frageda.

De obicei arunc apa in care da carnea de vita cateva clocote, pentru ca se innegreste, dar de data asta nu a fost cazul, a fost suficient sa curat spuma formata. 

Legumele tocate marunt le-am adaugat peste carne si le-am lasat sa fiarba. 

Intre timp am pregatit perisoarele: am amestecat carnea tocata cu ouale, orezul, ceapa si patrunjelul tocate marunt, am condimentat cu sare si piper, dupa care, cu mainile umede am format perisoarele. Eu le-am facut cam de marimea unei nuci, nu mai mari, pentru ca la fiert oricum se mai umfla. 

Odata pregatite, am adaugat perisoarele in ciorba si le-am lasat la fiert cam 20 minute. Eu scot mereu o perisoara din ciorba si verific daca a fiert orezul, daca nu, le las sa fiarba in continuare. 

Dupa ce au fiert perisoarele am adaugat sucul de rosii si zeama de varza, ciorba a mai dat cateva clocote si am oprit-o.

La final am presarat leustean si patrunjel tocat, care ii dau ciorbei o aroma desavarsita. 

Cand e gata, abia astept sa pun in castroane cate un polonic de zeama cu legume, o bucata de carnita cu os, vreo doua perisoare si verdeata (din nou) pe deasupra. O lingura buna de smantana, o felie de paine si un ardei murat, mai potolit, acompaniaza perfect ciorba mea de perisoare. 

Va poftesc si pe voi la masa! 

 

TIPS-URI

1

ca legume puteti folosi si cartofi, eu nu am pus, ca mi se pare destul de consistenta ciorba si asa;

2

ca sa fiti siguri ca au fiert perisoarele si nu a ramas orezul tare in ele, scoateti una din ciorba si gustati-o; daca orezul e inca tare, continuati fierberea;

3

puteti drege ciorba la final cu un ou.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de perisoare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de usturoi