Cozonac cu mac

de Ana_Maria269 in Dulciuri, 16 Apr 2012 | 3517 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • un kg de faina
  • 350 g de zahar
  • 200 g grasime compusa din : 125 g ulei + 75 g unt
  • 500 ml de lapte
  • 60 g drojdie
  • 4 oua
  • 200 g de mac + 150 g zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mac:

Se cerne faina intr-un castron mare. Din 500 ml de lapte se iau cam 100 g si se fierb, iar intr-un colt al castronului, se amesteca cu putina faina. Drojdia faramitata se amesteca cu o lingura de zahar si o mica cantitate de lapte cald. Se lasa la dospit cam 15 min. Daca nu creste, se cumpara alta drojdie si se face alta maia. 

In celalalta parte a castronului se amesteca faina cu maiaua crescuta. In restul de lapte incalzit se dizolva cele 350 g de zahar in care punem coaja de portocala si de lamaie. Incepem sa amestecam punand treptat laptele.Batem 2 oua intregi + 2 galbenusuri si un praf de sare, si le adaugam in compozitie. 

Incalzim grasimea si o adaugam treptat pe masura ce framantam aluatul,( maxim 15 min). Il acoperim si il lasam la crescut 1 ora maxim 2. 

Compozitia de mac se macina la rasnita de cafea si se amesteca cu 150 de g de zahar. 

Cand a crescut, se imparte in 4, se pune pe masa unsa din abundenta cu ulei. Din fiecare sfert se formeaza un dreptunghi care se umple cu 1/4 din mac. Se face un sul din fiecare sfert. Doua suluri se  impletesc si pe pun tava tapetata cu unt si faina. Se mai lasa la caldura la crescut cel putin o ora, dupa care se lasa la cuptorul incalzit aprox. 50 de min. -o ora.

Cand sunt calzi, se ung cu albusul batut ( ramas de la cele 2 oua de la care am folosit doar galbenusul) si se presara cu zahar tos. 

TIPS-URI

1

Castronul trebuie sa fie de plastic

2

Totul la temperatura camerei

3

Se foloseste lingura de lemn

4

La oparirea fainii si la maia(drojdie) se foloseste lapte din cantitatea initiala de 500 ml.

5

Daca aluatul este moale, va creste mai repede, dar este posibil sa dea inapoi la copt, iar daca este mai tare, va creste mai greu, dar nu va da inapoi ( este de preferat)

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mac" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (16)

kristina_kitty 1

28.04.2012, 11:37

cel mai bun cozonac posibil,stiu ce spun

Rocsi 1

26.09.2012, 10:51

La multi ani!

alinutzika 1

26.09.2012, 15:35

La muuulti ani!!!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cozonac secuiesc