Desert baigli cu nuca si mac

de Prajituri_de_casa in Prajituri, 2 Mai 2015 | 19943 vizualizari

 

Aluat foarte fraged si multa umplutura delicioasa. Va fi cea mai buna reteta de baigli pe care ati incercat-o vreodata!

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 500 g faina de tip 000
  • 100 g unt / margarina moale
  • 75 g untura
  • 40 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 20 g drojdie proaspata
  • 1 galbenus
  • 100 ml lapte caldut
  • o jumatate lingurita sare

Umplutura cu mac:

  • 150 g mac macinat
  • 200 g zahar
  • 50 g stafide (optional)
  • coaja razuita de la o jumatate de lamaie
  • 1 mar curatat si dat pe razatoarea mai marunta

Umplutura cu nuca:

  • 150 g nuca macinata
  • 200 g zahar
  • 50 g stafide (optional)
  • coaja razuita de la o jumatate de lamaie
  • 2-3 linguri lapte
  • gem de caise pentru uns foaia

In plus:

  • 1 ou pentru uns

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert baigli cu nuca si mac:

Stafidele se pun la inmuiat circa o ora in apa calduta cat sa le acopere. Pe urma se scurg bine de apa.
Pentru umplut, se amesteca separat ingredientele de la fie tip de umplutura.
Pentru aluat, in laptele caldut se dizolva zaharul vanilat si drojdia. Se lasa 2-3 minute, pana se umfla. Separat, intr-un alt vas se cerne faina, se adauga sarea, zaharul, untura, margarina moale, galbenusul, laptele cu drojdia si se framanta un aluat moale, dar nelipicios. Daca e nevoie, se mai poate adauga putina faina. 
Se lasa aluatul in vasul in care s-a framantat, se acopera cu un servet curat de bucatarie. Se lasa la dospit doua ore, intr-un loc caldut. 
Se imparte aluatul in doua parti egale. 
Se intinde o parte sub forma dreptunghiulara, se pune umplutura cu mac si se netezeste, se presara stafidele. Pliem putin aluatul pe cele doua laterale mai scurte (ca sa nu iasa umplutura in timpul coacerii) si se ruleaza strans pe partea mai lunga (vezi imaginile de mai jos).
Se intinde si cealalta bucata de aluat, se unge cu gem de caise, se intinde umplutura cu nuca, se presara stafidele si se ruleaza ca la celalalt baigli.
Se pun ruladele in tavi pentru cozonac, tapetate cu hartie de copt siliconata, se ung deasupra cu ou batut, se inteapa adanc peste tot cu o scobitoare (ca sa nu crape in timpul coacerii). Se pun cele doua tavi, intr-o tava mai mare, lasand distanta intre ele ca sa se coaca uniform (vezi imaginile).
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade, pana se rumenesc frumos deasupra. La mine au stat o ora la cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert baigli cu nuca si mac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Praitura cu caise