Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky

de Catalina L in Fructe de mare, 12 Oct 2015 | 4085 vizualizari

 

Calmar sau calamar ?
Deși în limba română termenul corect este calmar (etimologia sa provenind din lb franceză – calmar), în limbajul uzual se folosește termenul de calamar (așa cum se pronunță în italiană, greacă sau spaniolă).
Apropierea de țările de la Marea Mediterană mai accesibile ca prețuri pentru fructele de mare (Grecia, Italia și Spania) a dus la folosirea cuvântului calamar și pe meniurile restaurantelor din România, în timp ce termenul calmar (cel corect) este folosit doar în literatura de specialitate.
Calmarul este o moluscă cefalopodă, asemănătoare sepiei. Are corpul alungit, tubular, un cap bine definit înconjurat de 8 brațe și 2 tentacule folosite la prinderea prăzii.
Ca și sepia, calmarul aruncă jeturi de cerneală pentru a se camufla și, deseori, își schimbă culoarea în funcție de mediul în care se află.
Se consuma corpul calamarului (tubul) care se poate umple (calamari umpluti), inele din tub. Bratele, tentaculele si cerneala sunt comestibile. Numai ciocul nu se mananca.
(surse: cevabun.ro, donmariano.ro)

 

INGREDIENTE

  • 1 kg inele de calamar proaspete,
  • 1 ceapa esalota
  • 2 catei de usturoi,
  • 3 linguri ulei de masline,
  • 1/2 ardei rosu
  • 400 gr sos de rosii de casă sau roșii intregi in conserva sau 4 rosii proaspete)
  • 2 linguri bulion de rosii
  • 2 linguri de whisky,
  • 1 pahar de apa calda (sau de vin alb daca nu puneti whisky)
  • 2 linguri de smantana,
  • 1 lingura de paprika,
  • verdeata : patrunjel, marar
  • sare, piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky:

Spalati si tăiați calamarii inele.

Mic secret de la vanzatorul de peste: puneti-i la fiert in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute. 

Se trec apoi prin apa rece si se scurg.

Incălziti 2 linguri de ulei  intr-o tigaie profunda.

Puneți inelele și lăsați-le sa se rumeneasca pe toate partile timp de 10 minute.

Le scoateti si rezervati.

Se pune o lingura de ulei si se caleste ceapa esalota si usturoiul tocate marunt . 

Cand sunt rumenite adaugam calamarul, paprika, ardeiul rosu taiat cubulete si amestecam. 

Se condimenteaza : sare, piper. 

Adaugati sosul de rosii de casă -vezi reteta , pasta de rosii si paharul de apa calda (sau vinul alb).

Se acopera si se fierbe la foc mic timp de 10 minute.

Se adauga apoi smantana si whisky-ul si se fierbe inca 10 minute fara sa acoperim.

Presarati verdeata proaspat tocata.

Serviti cu orez sau paste.

Pofta Buna !!

TIPS-URI

1

puneti calamarii la fiert in apa fierbinte cu sare pentru 2-3 minute, aruncati apa, treceti-i prin apa rece

Daca ti-a placut reteta noastra "Inele de Calmar cu sos de rosii si Whisky" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (11)

-Licurici- 1

13.10.2015, 08:20

Ce-mi plac!

dantes 1

13.10.2015, 08:27

Bune!

Gherca Daniela 1

13.10.2015, 10:18

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Scoici la cuptor