Mămăligă (reţeta de bază)

de miki_a in Mancaruri de post, 1 Dec 2015 | 7530 vizualizari

 

Banala mămăligă este un aliment foarte gustos şi sănătos, nutriţioniştii numind mălaiul "prietenul intestinului subţire"! Este un înlocuitor foarte bun al produselor de panificaţie şi însoţeşte numeroase preparate culinare (borşuri, sărmăluţe, fripturi, ouă fierte, scrob, produse lactate, peşte), fiind servită nu numai în familie ci şi în cele mai mari restaurante de lux. 
De asemenea, există mai multe modalităţi de pregatire: fiartă în apă, supă (stoc), lapte, cu adaos de condimente, ierburi uscate, unt, smântână, brânză etc.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru o mămăligă vârtoasă avem nevoie de:
  • 1 l apă;
  • 250 gr. de mălai grisat;
  • 1 praf de sare (cât se ia între degete);
  • ceaun.
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mămăligă (reţeta de bază):

Într-un ceaun se pune apa la fiert, cu 2 linguri de mălai presarat deasupra. 

Când apa începe să clocotească, se adaugă praful de sare şi mălaiul, în ploaie, amestecând uşor, constant, cu o lingură de lemn, în aceeaşi direcţie.

Fierbem la foc mic, amestecând frecvent, până începe să se îngroşe şi să se desprindă de pe pereţii ceaunului (aproximativ 35-40 de minute).

Se răstornă cu atenţie pe un tocător de lemn sau pe o farfurie întinsă! De obicei se taie cu aţa curată, de bumbac! 

Se serveşte caldă, dar şi rece!

Spor şi poftă bună! 

TIPS-URI

1

Cu cât mămăliga se fierbe mai mult cu atât se va îngroşa mai tare!

2

Dacă mămăliga este prea subţire se fierbe până la consistenţa dorită sau se mai adauga câteva linguri de faină, treptat. Dacă este prea vârtoasă şi ea nu este fiartă se mai adaugă apă, neapărat caldă!

3

Este un înlocuitor foarte bun al produselor de panificaţie şi însoţeşte numeroase preparate culinare (borşuri, sărmăluţe, fripturi, ouă fierte, scrob, produse lactate, peşte) fiind şi un preparat foarte sănătos!

4

Există mai multe modalităţi de pregatire: fiartă în apă, supă (stoc), lapte, cu adaos de condimente, ierburi uscate, unt, smântână, brânză etc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mămăligă (reţeta de bază)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Rocsi 1

02.12.2015, 20:33

Gospodina adevarata!

Gicuta 1

03.12.2015, 08:39

Mamaliguta... o bunatate!

miki_a 1

03.12.2015, 09:10

Multumesc fetelor!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Găluşte de mămăligă cu şuncă şi ciuperci