Paine mestesugareasca

de Michelle in Piine, 21 Ian 2010 | 4412 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • -6 ½ cani faina sau 3 ½ cani faina integrala+ 3 cani faina alba
  • 3 cani apa calduta
  • 1 ½ lingura drojdie granulata
  • 1 lingurita sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine mestesugareasca:

reteta preluata de aici  multumesc

Alegeti un bol de plastic mai mare la care sa aveti capac si in care puneti toata faina cernuta. Vasul sa fie maricel ca aluatul isi dubleaza bine volumul si nu trebuie impiedecat sa creasca.
Separat, amestecati drojdia si sarea in apa calduta, omogenizati putin, fara a insista prea mult. Nu trebuie sa asteptati sa se dizolve complet ingredientele, iar daca mai raman granule de drojdie nu este nimic.
Turnati treptat compozitia lichida peste faina si amestecati cu o lingura de lemn pana se incorporeaza bine.
Aluatul trebuie sa ramana mai moale si nu necesita sa fie framantat cu mana.
Arata ca un aluat de blat mai tare.
Acoperiti cat puteti de bine cu capac si lasati vasul circa 2 ore la temperatura camerei, apoi il dati la frigider.
Aici s-a spus ca are loc maturizarea aluatului si cu cat sta mai mult in frigider, cu atat va fi mai delicioasa painea. Ea poate sta in frigider de la cateva ore, peste noapte sau pana la 14 zile.
Prin urmare, cand aveti pofta de paine calda sau aveti timp la dispozitie, scoateti cu mainile bine infainate aluatul din vas pe masa infainata si ea.
Dati-i repede forma dorita- paine rotunda, franzela, bagheta, etc, fara sa framantati si fara sa-i faceti aluatului multe cute pentru ca ele vor crapa in cuptor.
Puneti aluatul modelat intr-o forma tapetata cu hartie de copt si lasati-l circa 10 min la odihna, la temperatura camerei.
Nu ungeti cu nimic, nici forma, nici hartia pentru ca painea nu se va lipi de ele.
In acest timp preancalziti cuptorul la temperatura mare (230 grade)
Crestati aluatul in ce forma doriti- cruce, linii in diagonala, etc cu lama unui cutit.
Dati la cuptorul bine incins, pe gratarul din mijloc, pe care ati intins o folie de aluminiu si peste care asezati forma, punand in acelasi timp, dedesubtul gratarului, un vas plin cu apa.
Astfel , in cuptor, de jos in sus, vom avea: o tava goala a aragazului in care punem vasul cu apa, un gratar la mijlocul cuptorului, pe care este intinsa o folie de aluminiu peste care este pusa tava cu aluatul de paine.
In felul acesta in cuptor vom avea abur, dar care nu va ajunge direct pe tava si nu va influenta coacerea painii in partea ei de jos.
Aburul degajat pe timpul coacerii va face painii o coaja mai buna si miezul mai umed, dar deloc clicos.
Coaceti la foc mare, aproximativ 45 min sau pana ce este coapta, bine rumenita spre maronie si coaja suna tare si a gol daca este lovita putin.
Scoateti din cuptor, lasati cateva minute sa se racoreasca, apoi lasati-o la racit complet, pe un gratar.

Nu necesita acoperire cu prosop.
NU SPALATI BOLUL DUPA CE ATI SCOS DIN EL ALUATUL.
Este recomandat sa faceti un alt aluat pentru urmatoarea paine, in acelasi vas, in care mai sunt ramasite de aluat dospit de la painea precedenta.
Daca veti proceda astfel o sa constatati ca de fiecare data painea este tot mai buna ca cea pregatita inainte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine mestesugareasca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Naan- paine indiana