Proaspata de porc-reteta cu nr.1300

de mihaelar63 in Porc, 17 Dec 2018 | 5531 vizualizari

 

  ,, Reteta romaneasca "
    Pentru ca am ajuns la reteta cu numarul 1300 ,m-am gandit a va omenesc ca lumea , gospodareste . La taiera porcului pe la noi se face ,, Proaspata "-o tocana simpla de carne proaspata . Ma iertati eu nu am auzit  pana acum ,, mai mare"" de pomana porcului si asta in alte locuri .. Cand eram copii  taiera porcului era mare eveniment . Cat se injunghia porcul copilasii erau tinuti in casa si ,, celuiti"' [ pacaliti ] sa nu iasa afara ca sa vada sangele , sa fie speriati. Dupa asta se parlea porcul la foc de paie . Acesta se numea ,, Bobotaie "[https://dexonline.ro/intrare/bobotaie/6263].Ce minunatie valvataia cea mare !!! Copii erau primii ce capatau o bucata de ureche , soric sau codita . Rude sau vecini veneau si ajutau , dar nu multi sa se calce in picioare . Veselia era mare , udata cu o oiaga [sticla ] cu palinca . Nu se zgarceau nici gospodinele , scoteau visinata sau afinata din ascunzatoare . Se faceu pachete cu proaspata [ carne , carnat . cartabos ] si se trimiteau la neamuri si vecini . Acestia oameni cu bun simt iti inapoiau pachetul cu ,, Porcarii "' cand taiau porcul . Asa incat toata lumea avea tot timpul carne proaspata in timpul iernii . Gospodinele cat ,, imparteau "' carne care-i pentru carnat , care pentru saramura , care pentru afumat , taiau bucati mici de de carne care le si aruncau in ,, labosh''[ cratita ]. Bucatile trebuie sa aiba si grasime ca sa fie suculent a tocana . Masa se lua de obicei la sfarsitu lucrului cand se intra in casa . Caldura si cate un pahar cu vin molesea lucratorii molesiti  si obositi .De pe fundul cratitei se incingea un miez de mamaliga si se arunca si la caine afara , care posibil deja era satul . Toata lumea era multumita si vesela . Asa am invatat sa fac ,,proaspata "' de la bunicile si mama mea .

 

INGREDIENTE

  • Carne de porc cu putina grasime [1.5 kg]
  • Carnat proaspat preparat [1 kg]
  • piper
  • sare
  • apa
  • usturoi -optional
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Proaspata de porc-reteta cu nr.1300:

  1. Eu am ales bucati de carne mai macra , pentru mofturosi tinerei :d .Am mai pus si cateva bucati de grasime sa dau suculenta tocanei .
  2. Folositi o  cratita cu pereti grosi -Pe vremuri foloseam una de fonta , acum avem non-adernte .
  3. Carne se pune in cratita si se lasa la foc mic sa se rumeneasca pe toate partile . Sarati . Puneti tiperi[ piper] .
  4. Cand carnea este rumena si a eliberat grasime se pun bucatile de carnati si se rumenesc si acestea .
  5. Nu taieti carnatul bucati , lasati firul cat de mare , Se va imprastia fiind proaspat preparat . Veti portiona la sfarsitul prepararii .
  6. Puneti apa cat sa acpere si uncapac . Lasati sa fiarba la foc mic 15 minute .
  7. Ridicati capacul si se lasa sa scada pana incepe sa sfaraie carnea .
  8. Eu nu am mai pus usturoi pentru ca carnatul continea suficient .
  9. Daca nu puneti carnat puteti pune usturoiul .
  10. Sunt zone in care se pune ceapa .
  11. ,,Proaspata "' se serveste fierbinte langa o mamaliguta aburinda .
  12. Mie imi place mamaliguta frecata , mai vartoasa .
  13. Muraturile sunt obligatorii alaturi , la fel si un pahar de palinca sau vin , care -cum pofteste .
  14. Gospodina sa spuna mersi daca-i mai ramane ceva.Doar ea mai cushtiuleshte[gusta ] cate un picut cat face mancarea .[ abia am mai salvat ceva pentru poza finala .
  15. Cand puneti masa asterneti un tindeu [prosop ] curat pe masa ,. Sa-i cada bine omului de mancare .Da'" si fata de masa veche de la buna [bunica] II buna . In imagine fata de masa de la bunica sotului [cusuta in 1938)
  16. Puneti laboshu" pe masa , mamaliga , castravetii murati , oiaga cu palinca si lasati sa se serveasca fiecare cat i-a placea. 
  17. Tineti borcanu"cu acritura [ muraturi ] aproape ca nu sa stie cat mai trebuie .
  18. Faceti parte si la vreo bunicuta bolnava ce nu se poate misca si trimiteti mancarea calda .

             Apoi , sa va shie de bine !!!

TIPS-URI

1

Daca nu puneti carnat, puteti pune usturoiul.

2

Sunt zone in care se pune ceapa.

3

Muraturile, mamaliguta sunt obligatorii alaturi, la fel si un pahar de palinca sau vin care cum pofteste.

Daca ti-a placut reteta noastra "Proaspata de porc-reteta cu nr.1300" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Escalop de porc cu ciuperci