Sarmalute in foi de varza

de alinutza1983 in Mancaruri cu carne, 30 Oct 2010 | 5759 vizualizari

 

La noi in casa se mananca destul de des sarmalute, cam o data pe luna ....nu stiu de ce pana acum nu am reusit sa postez reteta....Nu e nimic spectaculos in ea, e o reteta comuna de sarmalute, dar ma gandesc ca pentru cei care sunt novici in bucatarie paote va fi oarecum de folos; tin minte ca in momentul in care am facut prima data sarmale mi-a luat jumatate de zi sa le impachetez...deh, treaba complicata!!! :) )

 

INGREDIENTE

  • 1 varza murata ( cca 1,4 -1,5 kg )
  • 800 gr carne tocata ( la alegere; eu folosesc chiar si piept de pui tocat )
  • 2 cepe + 1 morcov + 1 ardei gras
  • 300 gr bacon
  • 3 linguri bulion
  • 1 ceasca orez
  • 3-4 foi dafin
  • ulei, sare, piper boabe
  • piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de varza:

1. Varza se pune la desarat , intr-un vas incapator, acoperita cu apa rece; se lasa asa cca 3-4 ore, iar daca este nevoie se schimba si apa.

  2.Pentru amestecul de carne, eu procedez in felul urmator:

intai calesc intr-o lingura de ulei o ceapa taiata cubulete mici,un ardei si un morcov ras pe razatoarea mare, iar acest amestec il pun peste carne; intre timp, pun la fiert si orezul si il las sa se faca cam pe jumatate ( e tips de la un bucatar); la randul sau si orezul se pune in amestecul de sare, apoi mai punem si o lingura de bulion, sare, piper ( daca dorim si alte condimente: se pune in unele variante si menta macinata, dar eu una nu am incercat)...

3. Alegem frunzele de umplut, iar daca sunt prea mari avem grija sa le taiem in 2 sau chiar 3, eliminand totodata si nervura aceea groasa de la cotor.

4. Dupa ce am parcurs toti acesti pasi, nu ne ramane decat sa trecem la munca cu adevarat titanica : se aseaza frunza de varza in mana stanga, se pune peste ea o lingura de umplutura iar cu mana dreapta rulam bine frunza, strangem palma caus si la final presam cu degetele spre interior marginile frunzei de varza.



Varza ramasa, de preferinta frunzele mai rigide ( ce nu pot fi rulate), se toaca fin si se tapeteaza cu ea fundul unei oale; peste stratul de varza punem sarmalele, asezate frumos sub forma de razw de soare, avand grija ca printre ele sa punem bucati de bacon prajite, foi de dafi si piper boabe; peste primul strat de sarmalute punem iar varza, apoi iar sarmale si tot asa pana terminam toate sarmalutele. Din ingredinetele pe care le-am folosit eu ies cca 40 sarmalute medii.

Se acopera totul cu apa , si dupa ce au dat in clocot se dau sa scada la cuptor, la foc potrivit;

se servesc cu mamaliguta si smantana! Mega pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Bucataras Medi 1

30.10.2010, 22:49

ce-mi plac................o nebunie.......numai ca eu fac cam de 2 ori pe ansi asta ca nu-mi place sa impachetez..................

alinutza1983 1

31.10.2010, 08:52

...cu mamaliguta clar...era pe foc in momentul in care am facut pozele!
medi, am capatat dexteritate in timp, ca nah...daca ne plac asa mult si le fac des....

nadina73 1

31.10.2010, 20:21

vreauuuuuuuuuuuu

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Sarmalute in foi de vita