Savarina tiramisu

de oanapl in Prajituri, 13 Mai 2021 | 2828 vizualizari

 

"retete pascale"
Vă invit să încercați o rețetă absolut delicioasă de savarine. Eu am avut ca sursă de inspirație o rețetă de pe blogul baking-hapiness.com

 

INGREDIENTE

  • -pentru aluat:
  • poolish- preferment lichid ( maia)
  • 30 g lapte
  • 30 g făină
  • 7 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspată
  • -în plus:
  • 5 gălbenușuri- cca 90 g
  • 200 g făină
  • 50 g zahăr
  • 100 g unt moale 80% grăsime
  • 4 g sare
  • 50 g lapte
  • -pentru sirop:
  • 250 g zahăr
  • 250 g apă
  • 250 g cafea expresso
  • -pentru cremă:
  • 250 g mascarpone
  • 300 g smântână pentru frișcă
  • 80g zahăr
  • cacao pentru pudrat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Savarina tiramisu:

Aluat : Mai întâi se pregătește poolish-ul (maiaua). Într-un castronel se pune făina, drojdia și laptele, se amestecă și se lasă la dospit la temperatura camerei până când își dublează volumul.
În vasul robotului se pune făina, gălbenușurile, untul moale, sarea și poolish-ul și se mixează folosind cârligul. Se adaugă zahărul treptat câte o lingură până se încorporează tot. La început aluatul este sfărâmicios ca la tarte. Se adaugă laptele, câte o lingură și se mixează până se absoarbe tot, apoi altă lingură și se mixează, până se pune tot laptele. Apoi se mărește viteza la mixer și se mixează până se obține un aluat elastic și pereții vasului rămân curați. Se pregătesc formele, se ung cu unt topit (dar nu până la lichefiere, să fie albicios și să se poată întinde cu pensula).

Se cântărește aluatul și se împarte în 12 bucăți. Se rupe câte o bucată, se face o bilă și se pune în fiecare formă. Eu am format bine de 47g.Se lasă la dospit cca 45 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 180 grade, apoi se coc savarinele pentru 15-20 de minute. Se scot din cuptor și se pun pe un grilaj să se răcească puțin.
Cât timp au stat la dospit savarinele se face siropul și crema.

Sirop: Se face o cafea expresso (sau cafea instantă) . Se fierbe apa cu zahărul până când se topește zahărul și apoi se adaugă cafeaua și se lasă să se răcească.

Crema : Într-un bol se mixează crema mascarpone cu zahărul măcinat pentru 30 de secunde, apoi se adaugă frișca neîndulcită LaDorna și se mixează bine până se obține o cremă fermă.

Asamblare: Dupa ce se scot din cuptor savarinele, se lasă puțin să se răcească, se scufundă în siropul rece, cât să se îmbibe bine cu sirop, apoi se lasă pe un grătar să se scurgă surplusul de sirop. Se întoarce savarina cu partea mai mare în jos și se taie capacul din partea mai mică, dar nu de tot. Se pune crema într-un posh și se ornează savarinele, apoi se pudrează cu cacao.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Savarina tiramisu" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Chec margareta