Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş

de ionix in Torturi, 5 Ian 2011 | 9208 vizualizari

 

ştiu că este urât cu spume... dar ata ete... atât pot şi eu :))
mulţumesc Sidy pentru reţeta blatului... aici găsiţi reţeta: http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-foi-din-zahar-caramel-15384.html

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 3 gălbenuşuri
  • 200 ml lapte
  • 400 g zahăr
  • 200 ml ulei
  • circa 500 g făină
  • zahăr vanilat
  • 1 pliculeţ praf de copt
  • Pentru cremă:
  • 800 ml lapte
  • 9 linguri cu griş
  • 50 g ciocolată albă
  • 200 g unt
  • zahăr vanilat
  • 6 linguri cu zahăr
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolată amăruie
  • două linguri cu unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş:

Preparare blat:

Se caramelizează jumătate din cantitatea de zahăr împreună cu o lingură cu apă. Când s-a făcut caramelul, stingem cu laptele şi lăsăm la foc mic până se topeşte tot caramelul. Mai amestecăm din când în când. După aia dăm laptele caramel la răcit.

Între timp frecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr şi cu zahărul vanilat până când se topeşte zahărul. Adăugăm uleiul treptat şi frecăm cu o lingură de lemn ca la maioneză, în acelaşi sens pentru a nu tăia. Se adaugă laptele caramel răcit amestecând cu mixerul la viteză mare. Făina se amestecă cu praful de copt şi se toarnă în ploaie omogenizând bine.

Aluatul are consistenţa asemănătoare cu cel de chec, o idee mai moale. Aluatul se împarte în 3 părţi egale şi se coc la foc potrivit. Se face testul cu scobitoarea înainte de a le scoate din cuptor. NU le scoţi când sunt fierbinţi, le vei lăsa să se răcească puţin şi apoi se scot mai bine de pe hârtie de copt. Se lasă la răcit şi între timp facem crema.

Preparare cremă:

Laptele se pune la fiert împreună cu grişul, zahărul şi zahărul vanilat. Se amestecă întruna pentru a nu face cocoloaşe şi să nu se prindă de oală. Când s-a îngroşat bine, vom adăuga untul şi ciocolata dată pe răzătoare. Lăsăm până se topeşte untul şi ciocolata şi amestecâm pentru omogenizare. Totul se face la foc mic. Se dă la răcit iar cât este încă călduţă se pune pe blat. Se împarte în două părţi egale. Ciocolata amăruie se topeşte cu untul.

Asamblare:

blat-cremă- blat- cremă- blat- ciocolată topită fierbinte  Se lasă la rece cel puţin 12 ore iar apoi se serveşte.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

nu este nevoie de însiropare

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

kamy 1

05.01.2011, 20:46

daca s-a mancat inseamna ca a fost super bun...ca la oameni...fizicul e trecator 5f

ionix 1

06.01.2011, 19:07

mersic şi iar mersic

Kamy.. e el trecător dar tare mult contează pe meleagurile noastre

reisnaor_2006 1

01.12.2014, 21:26

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort special de 8 Martie