Cozonaci pufosi

de geoline in Dulciuri, 19 Feb 2015 | 12114 vizualizari

 

Cum aveam toate ingredientele, am zis sa fac niste cozonaci pufosi. Din punctul meu de vedere aceasta este reteta perfecta de cozonaci. Am facut o de atatea ori si nu am dat gres niciodata. Plus ca daca nu ai chef sa framanti prea mult, nu framanti!:)) Aveam o reteta de la cineva din Moldova cu aluat oparit si multi alti pasi. Imi lua si mult timp sa o fac si parca tot mai buni ies cei cu reteta aceasta. Plus ca am detronat cam toate miturile legate de cozonaci, oualele le am uitat in frigider, desi stiam ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, faina am cernut o o data si nu de 3 ori cum se spune , iar framantatul mi-a luat 15 minute cu totul, nu 30 minute sau o ora cum ar trebui. Insa rezultatul e acelasi, ies la fel de pufosi si fragezi!

 

INGREDIENTE

  • Pentru 2 cozonaci mari
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte caldut
  • 200 g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 2 cubulete drojdie(50 g total)
  • 100 ml unt topit plus 100 ml ulei
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • esenta de rom
  • 2 pliculete vanilina
  • Pentru crema de cacao si nuci
  • 5 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • o farfurie rasa nuci macinate
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • in plus: nuci si rahat
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci pufosi:

Mai intai facem maiaua. Amestecam drojdia cu 2 linguri zahar si cateva linguri lapte. Punem faina pana obtinem o compozitie mai groasa ca cea de smantana. Acoperim cu folie de plastic si lasam la loc caldut 15 minute sa creasca.

Cernem faina intr un bol mare, cele 5 galbenusuri le amestecam putin sa se lege apoi le punem peste faina, impreuna cu maiaua crescuta. Laptele il inaclzim putin si punem in el zaharul pentru a se topi, esenta de rom si coaja de lamaie. Turnam laptele putin cate putin peste faina si framantam. Adaugam si vanilina si sarea la sfarsit pentru ca sarea sa nu intre in contact direct cu drojdia. Dupa ce am terminat de pus laptele adaugam treptat uleiul si untul si framantam. Acoperim aluatul rezultat si il lasam la loc cald sa creasca...1 ora / 1 ora si jumatate.

Cat creste cozonacul pregatim crema: Batem spuma cele 5 albusuri impreuna cu sarea si zaharul. Adaugam cacao, esenta de rom si nuca macinata. Taiem cubulete rahatul si nuca

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in 2, iar fiecare parte din nou in 2. Ungem fiecare parte cu crema, presaram rahatul si nuca, le rulam si le impletim. Punem in tavi hartie de copt si asezam cozonacii. Ii mai lasam sa creasca o jumatate de ora sau pana cresc cat tava. Ii ungem cu galbenus amestecat cu 2 linguri lapte rece si ii bagam in cuptorul preincalzit timp de o ora. Nu deschidem usa in primele 20 minute teoretic, practic eu am mai deschis o anterior ca nu rezistam si vroiam sa vad ce fac , insa nu s au dezumflat: deci inca un mit detronat:))) Dupa ce ii scoatem ii lasam vreo 10 minute apoi ii ungem cu lapte si presaram zahar.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Nu folosim albusurile in compozitie pentru ca se spune ca intaresc cozonacul

2

Untul se poate inlocui cu ulei, putem pune doar unt sau doar ulei sau combinat, insa se spune ca untul il face mai fraged

3

Se poate pastra in congelator luni bune, va fi la fel de bun de parca atunci l ai facut

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci pufosi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de baza pentru paine de casa

ieri la 20:34

Reteta de hotdog de casa - Simplu si delicios

de Rocsi 9

pe 15.06 la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

pe 15.06 la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

pe 15.06 la 14:40

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Cozonac trandafir