Pâinici de secară şi tărâţe de grâu

de DinDragostePentruGatit in Piine, 10 Feb 2013 | 7395 vizualizari

 

Ador să mă joc cu aluat dospit...

O fi bine, o fi rău?!... Nu ştiu...

Am observat că aluatul din făină de secară este puţin mai greu de manevrat faţă de cel de făină albă de grâu; este mai puţin elastic şi este mai "greu", nu creşte la fel de mult.

Pâinicile de genul acesta sunt preferatele mele pentru micul dejun. :)

 

INGREDIENTE

  • 420 g făină de secară;
  • 50 g tărâţe de grâu;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 400 mL apă călduţă;
  • 1 lg rasă zahăr;
  • 3 lg ulei de măsline;
  • seminţe de in şi susan pentru decor;
  • ulei de măsline (pentru frământarea şi manevrarea aluatului);
  • 1 lgţ sare.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pâinici de secară şi tărâţe de grâu:

Se pregăteşte maiaua:

- se lichefiază drojdia cu 100 mL apă călduţă, 3 lg făină şi o lg rasă de zahăr; apa şi făina se folosesc din cantităţile iniţiale;

- se acoperă,  se lasă circa 10 minute într-un loc cald.

Într-un vas încăpător, se pune făina, tărâţele de grâu în mijlocul acestora maiaua crescută, sarea, uleiul de măsline. 

Se amestecă totul cu o paletă şi se adaugă apă călduţă treptat. 

Se obţine un aluat uşor lipicios ce se frământă 2-3 minute cu mâinile unse cu ulei. Se pune apoi la dospit, într-un loc cald, circa 1 oră. 

După acest timp, se mai frământă, circa 5 minute, se împarte aluatul în 8 părţi cât de cât egale şi se formează pâinicile. 

Frământarea şi formarea pâinicilor se realizează tot cu mâinile unse cu ulei, altfel se lipeşte aluatul de mâini şi devine greu de manevrat.  

Pâinicile formate se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanţă între ele. 

Se crestează şi se presară seminţe de susan şi de in.  

Se mai lasă la dospit circa 15 - 20 minute şi se pun în cuptorul bine încălzit pentru aproximativ 30 minute, la temperatura de 170 grade Celsius.

Spor la brutărit!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Pâinici de secară şi tărâţe de grâu" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

DinDragostePentruGatit 1

25.02.2013, 01:29

multumesc claudia.

FlaviaD 1

21.07.2013, 13:45

Cat de bine arata

Pushaa 1

18.09.2014, 13:06

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de baza pentru paine de casa

ieri la 20:34

Reteta de hotdog de casa - Simplu si delicios

de Rocsi 9

pe 15.06 la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

pe 15.06 la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

pe 15.06 la 14:40

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Paine cu faina de secara