Intrebare
privatelaura 2013-04-17 14:00:44
Buna ziua! Va deranjez cu o situatie un pic mai delicata la care as avea nevoie de un sfat. Sotul meu a fost operat de apendicita, ocazie cu care, in urma analizelor, glicemia a iesit cu valoarea de 300 (in ziua operatiei), apoi a iesit valoarea de 200 si ultim rezultat, 140 cred. Inca nu am reusit sa ajungem la investigatii mai amanuntite, insa tine un regim destul de sever, si datorita operatiei si datorita valorii glicemice. Intrebarea mea este unde as putea gasi o lista cu alimente permise sau cum as putea rezolva problema preparatelor gatite in casa, ( deocamdata ne rezumam la carne slaba, legume, totul gatit la aburi, insa simte nevoia de ceva dulce sau un fruct. ) stiu ca zaharul este contraindicat, insa ma gandesc ca l-as putea inlocui cu ceva, astfel incat sa pot prepara si un dulce in casa.
Probabil ca investigatiile ulterioare vor da un diagnostic care sa impuna un tip de regim, insa momentan nu stiu cum sa tratez aceasta stare prin prisma gatitului.
Va multumec mult si sper ca am reusit sa fiu cat de cat explicita in exprimare :)
Raspunsul specialistului
Sotul dumneavoastra nu are voie sa consume zahar, sau orice alt produs care contine zahar. Poate manca 1-2 fructe/zi (mai rar banane), eventual coapte daca inca nu are voie cruditati (datorita operatiei de apendicita), si in special ca desert si nu ca gustari intre mese. Poate consuma linistit carne, oua sau branza (acestea cresc foarte putin glicemia). Trebuie limitata portia de cartofi, orez, paste fainoase, mazare, gris - 2-300g/zi sau mamaliga 400g/zi. Painea ar trebui sa fie neagra/graham/secara/tarate - aprox 100g/zi. Se poate folosi zaharina ca indulcitor.
Nu va recomand sa incepeti sa faceti dulciuri in casa, nici macar cu indulcitor artificial, pana cand nu incepe un tratament medicamentos pentru scaderea glicemiei, lucru pe care trebuie sa-l faceti cat mai curand!