Adjika sos iute

de Anastasia in Pt. carne, 26 Feb 2013 | 8339 vizualizari

 

Cuvântul "Adjica" are origine abhaza, şi înseamnă pur şi simplu "sare". Atunci cand pastorii plecau în primăvară, pe păşunile de pe munte cu cireada de oi, proprietarii oilor le dadeau sare. Sarea cauzeaza animalelor sete, şi ele încep să consume cantităţi mari de apă şi alimente, care sporesc creşterea rapidă în greutate. Sarea a fost un produs scump si pentru ca pastorii sa nu fure, sarea era amestecata cu ardei iute . Insa păstorii foloseau excelent acest amestec si uneori adăugau in el condimente din cele mai parfumate, cum ar fi coriandru, hamei-suneli, şi usturoi. Amestecul rezultat abhazii il numesc «apirpil-djica» ce inseamna «sare piperata» sau «adjictzatza» care înseamnă «sare macinata cu ceva», iar alte naţiuni ale lumii, o numesc simplu adjica.

 

INGREDIENTE

Pentru un borcanel de 500 de grame :

  • 3 gogosari mari
  • 4 rosii mijlocii
  • 4 catei mari de usturoi
  • 3 ardei iuti curatati de seminte
  • 1 mana leustean tocat
  • 1 mana patrunjel tocat
  • 1 mar mijlociu
  • 1 lingura miere de albini sau zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 5 linguri otet de mere sau struguri sau sucul de la o lamaie
  • 3 linguri generoase de bulion ( dar sa fie un bulion de calitate cu consistenta groasa si dulce )
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Adjika sos iute:

Rosiile se prajesc pe toate partile intr-o tigaie gril si se curata de coaja.
Toate legumele curatate se dau prin blender sau masina de tocat carne.
Se fierb 15 minute impreuna cu bulionul, la sfarsit se adauga usturoiul pisat, zarzavatul tocat si sucul de lamaie si se mai dau cateva clocote 2 minute.
Turnati adjica intr-un borcan cu filet sterilizat in prealabil in apa clocotita impreuna cu un capac si uscat, sigilati capacul si serviti la iarna sau o preparati pentru consum imediat si o tineti la frigider, in acest caz adjica nu se fierbe, se coc doar rosiile si se da tot prin blender simplu si delicios de-ti vine sa mananci lingura dupa lingura si tot nu ma satur :))

Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Adjika sos iute" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Sos picant din gogoșari