Apertitiv saleuri de casa (2)

de Ancutsa in Aperitive / Garnituri, 3 Ian 2020 | 2661 vizualizari

 

Saleurile cu aluat de casă sunt nelipsite la noi, de sărbători, când după atâtea prăjituri, parcă ar merge niște saleuri cu cașcaval. Am adaptat rețeta pe care o am de la părinții mei, după cum le pregăteau și lor, când erau copii, mamele lor.
„Bunatati pentru Craciun”

 

INGREDIENTE

  • 250 g făină (+ pentru înfăinat),
  • 150 ml apă rece,
  • 250 g margarină/unt/osânză,
  • 1 linguriţă sare,
  • 5 g praf de copt,
  • 100 g caşcaval ras pentru ornat;
  • 1 ou bătut bine pentru uns aluatul.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Apertitiv saleuri de casa (2):

 

Într-un vas adânc se amestecă 250 g făină cu apa și sarea, se transferă pe blatul de lucru presărat cu făină, se frământă pentru 5 minute, până se obține un aluat bun de întins, dar pufos. Până acum, e simplu, seamănă cu cel pe care îl fac la mucenicii muntenești doar că în cantități mai mari. Se dă aluatul la frigider pentru 30 de minute.

 Se scoate aluatul din frigider, se întinde în foaie subțire, se așază în mijloc blocul de unt, care se bate cu făcălețul până se face foiță. Tata îmi povestește că așa îl făcea mama lui, doar că folosea osânză, vă dați seama că sunt mult mai bune astfel, însă fiecare folosește ce are și ce-i place!

 Se întinde și se împăturește aluatul, reluând acest proces de 3 ori, apoi se dă la frigider. Eu l-am dat peste noapte la frigider, pentru că am avut mai multe rețete de pregătit și le-am făcut în etape (ca să nu se adune toate în ultima zi).

 A doua zi, se împarte aluatul în bucăți mai mici, pentru a lucra mai ușor cu el. În plus, se lucrează greu cu el dacă se încălzește grăsimea pe care o conține.

 Se preîncălzeşte cuptorul. Se presară făină pe masa de lucru şi se întinde aluatul într-o foaie grosuţă, care se taie fâşii cu un cuţit dat prin făină sau o rolă pentru patiserie.

Se unge cu ou bătut, apoi se presară cașcaval ras.

 Se aşază saleurile într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dau la cuptor la foc potrivit cam 18 minute sau până devin aurii.

 Se lucrează la fel şi aluatul rămas. Se obțin 3 tăvi cu saleuri.

 

Timp de pregătire: 1h 30min

Timp de coacere: 18 min/fiecare tavă

 

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/01/saleuri-de-casa-reteta-2.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Apertitiv saleuri de casa (2)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

Ancutsa 1

04.01.2020, 21:32

Rocsi, ma bucur ca iti plac! Da, sunt mult mai bune cu untura!

dantes 1

05.01.2020, 10:57

Bune!

Ancutsa 1

16.01.2020, 12:38

Domnule Dante, multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Bulete de cascaval cu marar