Castraveti murati in saramura (reteta Motan)

de MotanLaOale in Muraturi, 20 Sep 2016 | 24769 vizualizari

 

"Ziua cand imi rasfat sotia"
De sotie nu mai este cazul dar rasfat cu muraturi pe toata lumea. Bune le fac :))))

 

INGREDIENTE

  • 5 kg castraveti
  • sare grunjoasa
  • piper boabe
  • piper macinat
  • boabe mustar
  • foi dafin
  • usturoi
  • hrean
  • marar uscat
  • 11-12 borcane de 800ml
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Castraveti murati in saramura (reteta Motan):

Castravetii de marime potrivita se spala bine si se pun intr-o oala mare care sa-i cuprinda pe toti.

Saramura se calculeaza in litri ca sa acopere castravetii din oala.

Eu am pus castravetii intr-o oala de 12 litri si am facut 8 litri de saramura.

Intr-o oala potrivita se pune apa masurata si la fiecare litru se pune o lingura de sare grunjoasa pentru muraturi.

Se mai pune in oala, la toata cantitatea, 2 linguri piper boabe, 2 linguri boabe mustar, 6-8 frunze dafin si cotoarele de la doua legaturi de marar uscat rupte in bucati mai mici.

Se fierb impreuna si se lasa sa fiarba in clocote 5 minute.

Dupa ce se domoleste 4-5 minute se toarna peste castravetii din oala asa fierbinte.

Se lasa in bucatarie neacoperita pentru 48 de ore (2 zile), timp in care se tulbura si are miros de acru.

Se scot castravetii din saramura si se spala bine sub jet de apa rece.

Saramura tulbure si acra se toarna in oala initiala, unde au mai ramas din ingredientele puse, si se pune la fiert inca o data.

In borcanele spalate si uscate (de 800ml) se pune la fund o floare de marar uscat, 1/2 lingurita de boabe de mustar, un varf de cutit de piper macinat, 3-4 bucati de hrean curatat si cate un catel de usturoi taiat bucati.

Se aranjeaza castravetii in borcane ca sa incapa cat mai multi.

Deasupra se mai pun 2-3 bucati de hrean si cateva bucati de usturoi taiat si daca este cazul cozi de marar uscat in crucis sa tina castravetii.

Saramura dupa ce fierbe in clocote 10 minute se pune asa fierbinte in borcane cu polonicul, borcanele fiind puse pe cutite si invelite cu prosop ud ca sa nu crape.

Se pun capacele pe borcane, se strang bine si se pun cu capacele in jos pentru 10 minute.

Se intorc si se depoziteaza in camara.

Se limpezesc si se acresc in 3 saptamani.

Pofta Buna!

TIPS-URI

1

Pusi asa tin si 2 ani si raman tari si buni.

Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveti murati in saramura (reteta Motan)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

MotanLaOale 1

03.10.2016, 22:48

IonelBonda71 1

28.08.2019, 07:54

Reteta valabila.
Personal nu pun usturoi, nu-mi place, dar pun ardei iute.

MotanLaOale 1

28.08.2019, 08:36

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Castraveti murati pentru iarna