Ciabatta

de cristina_s_world in Piine, 26 Oct 2012 | 4434 vizualizari

 

Ciabatta este o painica delicioasa cu coaja crocanta si miezul umed, foarte asemanatoare cu painea artizanala. Are o forma alugita si mai plata fata de o paine normala.
Nu este foarte greu de facut, insa dureaza foarte mult, in cazul meu o zi si jumatate :) Am facut-o simpla, in varianta cu masline si in varianta cu ardei. Un singur cuvant care o descrie : DELICIOASA !!

 

INGREDIENTE

  • Pentru "biga" avem nevoie de :
  • - 250 gr faina
  • - 5 gr drojdie proaspata
  • - 150 ml apa calduta
  • Aluat:
  • - 300 ml apa calduta
  • - 15 gr dojdie proaspata
  • - 500 gr faina
  • - 2 lingurite sare
  • - 4 linguri ulei masline
  • - optional:
  • masline tocate,
  • ardei tocat,
  • ciuperci tocate,
  • ierburi,
  • rosii uscate si tocate, etc.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciabatta:

Incepem cu "biga" care este o plamadeala. Recomand ca biga sa fie facuta seara, pentru a-i da voie sa creasca peste noapte.

Dizolvam drojdia in apa calduta. Intr-un castron incapator amestecam faina cu apa in care am dizolvat drojdia si framantam cateva minute, acoperim cu folie alimentara si lasam la crescut intr-un loc caldut, fara curenti de aer pentru cel putin 12 ore.

Dizolvam drojdia in apa calduta si turnam peste biga. Amestecam bine. Adaugam 250g faina, amestecam bine, acoperim castronul si lasam pentru inca doua ore la crescut.

Dupa doua ore adaugam in aluat sarea si uleiul de masline, amestecam bine, apoi incorporam restul de 250g faina. Framantam pana la omogenizare, apoi acoperim iar castronul si lasam inca o ora la crescut.

In acest timp incingem cuptorul. Trebuie sa precizez ca eu am cuptor pe gaz, deci nu va pot da temperaturi :)

Aluatul il rasturnam pe blatul de lucru bine infainat si il impartim in doua. Cu mainile bine infainate dam forma painicilor, avand grija sa nu framantam prea tare si nici prea mult pentru a nu pierde aerul din coca si astfel sa nu mai obtinem acele gaurele dragute specifice ciabattei. Punem painicile in tava captusita cu hartie de copt si le mai lasam sa-si traga sufletul 45 minute.

Apoi le bagam la cuptor, pe raftul de sus, pana prinde o culoare frumoasa (30-40 minute).

Gata! Aveti acum ciabatta de casa :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciabatta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

Cris2711 1

26.10.2012, 16:40

place

diaconta 1

26.10.2012, 22:16

foarte mult imi place ciabatta,dar eu nu prea ma incumet la aluaturi

Angelina_Elena 1

14.11.2012, 00:59

tare buna e ciabatta!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciabatta