Fasole cu carnati de porc afumati

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 17 Oct 2018 | 3486 vizualizari

 

O mâncare foarte bună, de nerefuzat, pe care n-am mai făcut-o de vreo câteva luni și pe care am tot amânat s-o fac, până ce am găsit ce-mi trebuia: fasole proaspătă, care să nu rămână întreagă, așa ca cea boabe (la piață lumea o numește ”boambe”!), neapărat albă (nu prea gătesc fasole pestriță) și cârnați de porc afumați, buni, de calitate. Celelalte ingrediente n-au fost chiar greu de procurat...
Rezultatul a fost după așteptări: o mâncare de fasole gustoasă și atât de consistentă, încât nu ne-a mai trebuit nimic altceva...
Nu am socotit ca timp de preparare, perioada în care fasolea a stat la înmuiat.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de fasole albă
  • 4 morcovi
  • 1/2 țelină
  • 2 cepe
  • 4 căței de usturoi
  • 2 roșii
  • 2 ardei grași
  • 1 ardei capia
  • 1 gogoșar
  • 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 16 cârnați de porc afumați 
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit cârnații
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole cu carnati de porc afumati:

Cu o seară înainte se alege fasolea, se spală cu apă rece, de două-trei ori și se pune la înmuiat, cu multă apă rece, deoarece, înmuindu-se, ea se va umfla.

Dacă ați uitat să puneți fasolea la înmuiat, atunci o puteți pune (după ce ați ales-o și spălat-o) cu apă clocotită într-un vas acoperit cu capac și o veți lăsa așa timp de 3 ore, fără să ridicați capacul. După trei ore, veți vedea că apa s-a îngălbenit și fasolea s-a umflat. Aruncați această apă și puneți fasolea la fiert, cu apă curată, caldă.

Dacă fasolea a stat peste noapte la înmuiat, dimineața o strecurați și o puneți la fiert, cu apă rece.

Pregătiți o altă oală cu apă fierbinte, oricum ați înmuiat fasolea. După mai multe clocote, când apa începe să se tulbure și să se coloreze, aruncați-o și adăugați apă fierbinte peste fasole. Cât timp fasolea fierbe, în apa schimbată, pregătiți celelalte ingrediente.

Curățați cepele și usturoiul, spălați-le, tăiați-le mărunt și căliți-le în ulei suficient, la foc mic, până ce se înmoaie.

Spălați ardeii (grași și capia) și gogoșarul, scoateți-le cotoarele și semințele, tăiați-i cubulețe, sau rondele și puneți-i la călit, peste ceapă și usturoi.

Curățați morcovii și țelina, spălați-i, dați-i pe răzătoarea mică și apoi căliți-i cu celelalte legume, la foc mic, până ce se înmoaie.

Spălați roșiile, scoateți-le semințele, tăiați-le cubulețe și căliți-le cu celelalte legume.

Când toate legumele s-au înmuiat, adăugați 2-3 pahare de apă și lăsați-le să fiarbă încet, la foc mic, până ce fasolea va fi aproape gata.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se taie mărunt.

Cârnații se spală, se șterg cu hârtie absorbantă, se crestează ușor și se prăjesc pe ambele fețe, în ulei suficient și la foc mic.

Când fasolea a fiert, se strecoară de apă și se adaugă în vasul în care s-au călit și au fiert toate legumele. După două-trei clocote, se condimentează cu sare, piper și cimbru, după gust și se oprește focul.

Se presară pătrunjel tocat, se acoperă cu un capac și după 10 minute, fasolea poate fi servită, cu cârnații prăjiți din timp și cu o salată de varză proaspătă, sau cu murături/salată asortată.

TIPS-URI

1

Pentru o astfel de mâncare, folosiți fasole care se sfărâmă și care face sos. Fasolea boabe râmăne întreagă și nefăcând sos, parcă nu s-ar lega.

2

Dacă n-ați pus fasolea la înmuiat cu o seară înainte, înmuiați-o timp de 3 ore, în apă clocotită.

3

Trebuie să schimbați de două ori apa în care fierbe fasolea. Pentru aceasta, folosiți numai apă fierbinte, ca să nu se întărească, de la apa rece.

4

Căliți legumele ușor, în ulei suficient și la foc mic, numai până ce se înmoaie.

5

După ce s-au înmuiat legumele, adăugați două-trei pahare de apă în care să fiarbă încet.

6

După ce strecurați fasolea de a doua apă în care a fiert, adăugați-o în vasul în care s-au călit și au fiert legumele. Apa adăugată fiind caldă și suficientă, nu va mai fi nevoie de altă apă, ca să fiarbă și fasolea puțin și ca să se formeze sosul.

7

În cazul în care fasolea nu a fiert complet, separat, va trebui să mai adăugați apă (dar caldă) în oala în care fierbe, cu legumele. Supravegheați-o, totuși, ca să nu se prindă de fundul vasului. Această mâncare trebuie să aibă puțin sos natural.

8

Condimentați, după gust, cu sare, piper și cimbru la sfârșitul preparării și tot atunci presărați și pătrunjelul tocat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu carnati de porc afumati" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

COMENTARII (15)

RODIMUR 1

19.10.2018, 20:37

Astăzi am mâncat ultima porție, tot fără cârnați...Avem multe puncte comune, Rocsi...Mulțumesc!

dantes 1

21.10.2018, 16:15

Buna!

RODIMUR 1

21.10.2018, 16:45

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Iahnie de fasole cu ciolan afumat