Lapte covăsât(iaurt de casă)

de Ade200 in Sosuri, 18 Mai 2012 | 5102 vizualizari

 

Iaurtul de casă nu are egal şi este bază pentru multe preparate. Încercaţi şi nu o să fiţi dezamăgiţi!

 

INGREDIENTE

  • 2 l de lapte integral(de la piaţă)
  • 1 linguriţă de covăsât(iaurt natur, eventual
  • 1 linguriţă de smântână(opţional)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lapte covăsât(iaurt de casă):

Laptele se fierbe şi se lasă să se răcească, cât să ţii degetul în el să-l simţi călduţ. Dacă e prea cald, se acreşte şi lasă mult zer.
Laptele fierbinte se poate pune direct în oală de pământ.
Când e suficient de rece, se pune linguriţa din laptele acru anterior într-o cană şi se amestecă treptat lapte călduţ. Tot aici se pune smântâna, daca vrei să iasă cremos.
Dupa ce s-a omogenizat totul, se toarnă în oala cu lapte şi se amestecă bine "covăseala" cu un tel. Se pune un capac(o farfurioară), se acopera cu o haină şi se lasa 3 ore la cald, în bucatărie. Se pune apoi în frigider, ca să nu se mai acrească. Rezistă mult la frigider. Îl poţi servi ca atare, amestecat cu niste fructe, dulceaţă sau cu diverse alimente. La ţară se mânca alături de mămăligă caldă sau rece, lângă sarmale, eventual. Vara era foarte răcoros. Pentru a ne determina să-l mâncă mama ner făcea "gâşte", adică îl punea cu lingura, era lapte de casă mai gros.
Eu il folosesc vara la îngheţată, amestecându-l cu căpşuni etc. şi miere sau zahăr.E un preparat uşor şi plăcut.
Îl folosesc în loc de smântână la diverse aluaturi, tip chec, prăjituri cu fructe, plăcinte.Nu lipseşte din frigider. Poate înlocui desertul. Oricum, e mai bun şi mai ieftin decât ce cumperi din magazin.La noi se vinde în piaţă şi e un sat celebru(Daia Română) care prepară covăsât şi-l aduce orăşenilor. Vara se face şi din lapte de oaie sau bivoliţă(unde mai sunt).
Merge la tot felul de sosuri, a se vedea cum combină şi turcii, arabii etc.

TIPS-URI

1

Daca nu aveţi iaurt de casă, folositi pentru început un iaurt gros din magazin.

2

După ce e făcut, pastraţi-l la frigider să nu se acrească prea tare.

3

Pe la noi se consumă şi lângă sarmale sau doar cu mămăligă, rece vara!

Daca ti-a placut reteta noastra "Lapte covăsât(iaurt de casă)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

alinutzika 1

19.05.2012, 16:11

bun bun

Rocsi 1

19.05.2012, 23:10

Foarte sanatos iaurtul de casa

mamaieelena 1

22.05.2012, 20:51

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Iaurt de casa - Philips Multicooker