Pastrama din piept de pui

de Lia_ in Mezel de casa, 25 Aug 2013 | 27970 vizualizari

 

Dupa ce am descoperit aceasta reteta si mi-am propus sa o incerc, am cercetat in arhiva bucataras.ro si am mai vazut 3 astfel de propuneri dar pentru ca erau diferite ca ingrediente, consider ca aduc ceva nou.
La mine este o necesitate ca sa o prepar deoarece nu cumparam salamuri mai mult de 3 ori pe an (doar pastrama am luat din comert).
Imi trebuie pentru salata "Musafirii fericiti" :), pt. micul dejun de la Bunica, in varianta calda asa cum o sa o mancam azi si desigur pachetelul pentru scoala (o voi repeta cand va incepe) sau serviciu
Se feliaza frumos si calda si rece.
Fiind un preparat natural fara E-uri si chestii neintelese scrise pe etichetele produselor din magazin, merita incercat.
Gustul nu este chiar asa de savuros ca al celei afumate din comert dar e ok.
Eu am preparat-o in varianta originala dar va modific ingredientele in felul urmator: de pus musai o capatana de usturoi in prima marinada, am redus mierea de la 2 la 1.5 lingura,de asemenea zaharul de la 2 la 1.5 lingura si sosul de soia de la 1 lingura la 1/2 lingura.
Le-am redus pt. ca mi s-a parut usor dulceag invelisul iar soia avea aroma prea pregnanta.

Am inteles ca se poate prepara si din piept de curcan, cotlet de porc, etc.
Nu dureaza deloc mult timp prepararea doar ca trebuie sa stea la macerat.

 

INGREDIENTE

  • Piept de pui 3 jumatati de piept de pui dezosate si fara piele- le alegeti sa fie cat mai mari
  • Sare 2 linguri
  • Frunza de dafin 2 buc
  • Zahar 1.5 linguri
  • Ienibahar boabe 1 lingurite daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
  • O capatana usturoi.
  • Apa 2 pahare sau cat sa acopere carnea
  • Miere 1.5 linguri
  • Ulei de masline 2 linguri
  • Sos de soia 1/2 linguri
  • Boia ardei dulce 1 linguri (cine vrea poate combina si cu iute, n-am incercat)
  • Piper negru boabe 1 lingurita (boabe intregi, nu sparte)
  • piper negru macinat dupa gust
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pastrama din piept de pui:

1.Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada:

- intr-un bol se pun: 1.5 linguri zahar+2 linguri sare+1 capatana usturoi zdrobit+2 foi de dafin+1 lingurita ienibahar.
   
Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.
   
Pieptul de pui fara piele sau os se spala bine - se pune int-o cratita sau casoleta cu capac.
Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.
   
2.Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop de hartie.
   
3.Acum se prepara a 2-a marinada/glazura - se amesteca in casoleta de marinare 1.5 linguri miere+1/2 lingura sos de soia+2 linguri ulei+1 lingurita piper boabe+putin piper macinat+1 lingura boia dulce (si un pic iute pt. cine vrea) de ardei rosu.
Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati alte 24 ore (minim 5 ore) la frigider.

4.Dupa ce ati curatat bine toate boabele de piper lipite de carne, legati cu ata mai grosuta de bumbac fiecare piept de pui infasurat bine pe toata lungimea.
   
5.Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr-o tava  - si dati la cuptor, cam la 180 de grade pentru 60-70 de minute.
Spre final se cam arde sosul, mai puteti reduce focul dar trebuie lasata cat trebuie caci altfel va fi gretoasa sa ramana rozalie la interior.
La inceput sa fie semi-protejata cu folie deasupra dar sa rasufle totusi.
   
Dupa aproximativ 20-30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o lingura ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa.
Descoperiti complet carnea de folie.
Dupa alte 10 minute mai ungeti iar cu sos.
Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.
   
6.Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca - minim 10 minute.
   
7.Apoi scoateti atele si o taiati cum va place atat cat mancati imediat.

Savurati cu placere!

TIPS-URI

1

Eu am facut o prostioara ca in ultimele minute am vrut sa o rumenesc la grill dar in 3 minute deja incepuse sa se innegresca (am mai pus-o si pe raftul de sus ca desteapta). E cam prea bruneta pe alocuri dar voi veti avea grija sa n-o ardeti.

2

Am pus un pahar greutate cand carnea era in prima saramura ca sa stea scufundata. Se ridica la suprafata.

3

Nu puneti boape de piper zdrobite, alegeti-le intregi altfel vor ramane prinse fragmente si copiii vor protesta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pastrama din piept de pui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (55)

Krystyan Trendy 1

30.10.2013, 08:51

foarte interesanta reteta

Anett 1

01.01.2015, 11:25

monik80 1

19.03.2015, 15:35

foarte buna,mai ales ca e facuta in casa,nu cu toate porcariile in ea din comert

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Cotlet de porc facut rulada, fiert in vin cu mirodenii