Pilaf cu urzici si leurda

de RODIMUR in Mancaruri de post, 18 Apr 2019 | 3479 vizualizari

 

Prima mâncare cu urzici pe care am făcut-o în ținerețe a fost pilaful cu urzici, la îndemnul colegelor mele, care spuneau că este foarte bun. Atunci (ca și acum!) fost o mare problemă curățarea urzicilor și spălarea lor, dar când mâncarea a fost gata, a trebuit să le dau dreptate. Era foarte bun, cald, sau rece și parcă nu mă puteam opri din gustat. Mai mâncasem până atunci borș cu fasole și urzici, pentru că făcea mămica, dar pilaful este și mai bun...
În ultimul timp am început să folosesc leurda (pe  care, de asemenea, am descoperit-o târziu) și acum am asociat-o, sub formă de pastă și pilafului cu urzici. Inițial voisem să fac un sos de leurdă, însă m-am răzgândit și l-am lăsat sub formă de pastă. Practic, n-ar mai fi trebuit decât să subțiez puțin pasta, dar mi s-a părut că nu mai era nevoie, la ce-mi trebuia mie...

 

INGREDIENTE

  • 300 grame de orez
  • 200 grame de urzici proaspete
  • 2 cepe galbene
  • 2 cepe verzi
  • ulei de floarea soarelui pentru călit
  • sare
  • piper
  • Pentru pasta de leurdă:
  • 1 legătură de leurdă
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de zeamă de lămâie
  • sare
  • Pentru decor:
  • rondele de ardei iuți, murați
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pilaf cu urzici si leurda:

Se îndepărtează rădăcinile urzicilor, se spală foarte bine, în 5-6 ape, după care se pun la fiert, cu o linguriță de sare. Când sunt gata fierte, se strecoară și se lasă în așteptare. Cine vrea, poate păstra zeama strecurată, ca să o folosească la pilaf.

Se alege orezul, se spală în mai multe ape și se fierbe pe jumătate. Apoi se clătește cu apă rece și se strecoară.

Se curăță cepele galbene, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se adaugă orezul prefiert și 200 ml de apă caldă, se pune capacul la cratiță și se lasă la foc mic. 

Cepele verzi se curăță, se spală, se taie rondele și se adaugă în cratița cu orez, ca să fiarbă înăbușit câteva minute.

Între timp, se taie grosier urzicile fierte, strecurate și se adaugă în cratița cu orezul. Se mai lasă puțin pe foc până ce scade pilaful, se condimentează și apoi se acoperă cratița și se ia de pe aragaz.

Leurda se curăță bine, se spală în câteva ape, se zvântă și se mixează. Se adaugă sare, după gust, o lingură de ulei de măsline și o lingură de zeamă de lămâie, se omogenizează și apoi se poate servi, lângă pilaf. Cine vrea, poate subția pasta de leurdă, pentru a face un sos.

 

 

TIPS-URI

1

Spălați foarte bine urzicile, după ce le îndepărtați rădăcinile, ca să nu rămână praf, bețișoare, fire de iarbă și pământ între ele.

2

Puteți păstra zeama strecurată în care ați fiert urzicile, pentru pilaf. Eu n-o folosesc pentru ca mâncarea să nu capete o culoare foarte închisă.

3

Nu prăjiți tare ceapa, ci căliți-o doar puțin până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic. Astfel, ea va rămâne dulce și va da un gust foarte bun mâncării.

4

Este bine să fierbeți orezul pe jumătate, separat și apoi să-l clătiți și să-l strecurați, înainte de a-l adăuga în cratița cu legumele călite.

5

Faceți pilaful într-un vas antiaderent. În caz contrar, aveți grijă să nu se prindă mâncarea de fundul vasului.

6

Nu fierbeți prea mult orezul, ca să nu se terciuiască.

7

Serviți pilaful cu 1 linguriță de pastă/sos de leurdă. Este foarte bun astfel!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pilaf cu urzici si leurda" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pilaf cu rosii Cirio