Pizarai sau pitarai sau colacei de post

de ioana_lupu in Piine, 3 Ian 2020 | 2988 vizualizari

 

Buna bucatarasi,
Am tot cautat reteta pentru pizarai (obicei la mine in Ardeal, in care se dau colaci de post copiilor in dimineata de 24.12, dupa slujba la Biserica) si am reusit, impreuna cu bunica mea, sa "plamadim"una :).

 

INGREDIENTE

  • 1.5 kg faina
  • 50 g drojdie cub
  • 150 g zahar (daca vreti sa fie dulci)
  • 100 ml ulei
  • 850 ml apa
  • 30 g sare
  • coaja rasa de lamaie (optional)
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pizarai sau pitarai sau colacei de post:

Intr-un castron se pun aprox 500 g faina, se face o groapa si se pune aici drojdia amestecata cu apa calduta si cu zaharul. Se lasa la dospit la loc cald, pana face bule deasupra (15-20 min). Dupa ce a stat la dospit, se adauga toata faina si restul ingredientelor. Se framanta pana ce nu se mai lipeste de maini. La sfarsit se mai presara putina faina ca sa curatam vasul, apoi adunam aluatul sub forma de bila si il lasam in castron la dospit, la loc cald, pentru 1 h, acoperit cu un prosop.

Dupa o ora incepem sa lucram aluatul, pe blatul de lucru, presarat cu faina.

Bunica mea zice ca daca lucrezi aluatul pe faina, dupa coacere are aspectul de paine, daca il lucrezi pe ulei, e mai lucios.

Eu am preferat sa lucrez pe faina. Am impartit aluatul in 12 bile. Din fiecare bila am facut 8 bastonase, apoi le-am dat forma din poza (inspiratie de pe Pinterest) si le-am lasat din nou la dospit, pe tava de copt, acoperite cu un prosop, pentru 15-20 minute.

Se coc la 170 grade, pe hartie de copt, timp de 20-25 minute, pana sunt rumeni deasupra. I-am copt in cuptor electric, fara ventilatie.

Eu i-am lasat asa, dar se pot unge imediat dupa ce sunt scosi din cuptor, cu un sirop de zahar, sau cu putin ulei, ca sa fie mai luciosi.

Au iesit foarte buni, fiind pufosi si a doua zi.

 

TIPS-URI

1

Sarea nu se pune peste drojdie pt ca nu mai dospeste. Ea se adauga la sfarsit, peste faina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pizarai sau pitarai sau colacei de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Paine foarte pufoasa cu ulei de masline si iaurt