Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:)

de ANCA in Fructe de mare, 3 Oct 2009 | 13727 vizualizari

 

Atentiune-atentiune!!! Pompierul-sef a revenit din concediu cu delicatese mediteraneene:) - corespondenta din concediul nostru in Grecia!
Am avut norocul sa vedem niste locuri superbe si sa cunoastem niste oameni minunati acolo, care ne-au impartasit cate ceva si din secretele bucatariei sithoniene:)
In fiecare dimineata, un grec batran trecea cu o dubita plina cu peste si fructe de mare proaspete, prin fata vilutei noastre, nu puteam rata asa minunatii si spectacolul de a le prepara afara, sub vita de vie doldora de struguri, pe plita sau gratar. Pestii 'gavros' sunt dementiali cu sos de usturoi!
Ne-am gandit sa va aratam si voua ce a iesit cu ocazia uneia dintre aventurile noastre culinare!:)

 

INGREDIENTE

  • 500 g midii proaspete
  • o caracatita proaspata de 1 kg
  • un pahar de vin alb sec
  • 2 linguri ulei masline
  • zeama de la o lamaie
  • cimbru
  • rozmarin
  • sare
  • piper
  • sos Pimento(dupa gust)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:):

Incepem cu caracatita: se curata prin inlaturarea osului negru(ciocul) si a intestinelor. Se fierbe timp de 20 minute de cand incepe sa clocoteasca apa. Caracatita se va strange, iar apa se va colora in roz:)

Midiile: se spala sub jet de apa. In Grecia se vindeau fara cochilie, in pungi cu apa de mare, sigilate, avand termen de garantie scurt.

Caracatita fiarta se taie rondele. Midiile se pun in tigaie la foc iute, cca 5 minute, timp in care isi vor lasa multa zeama, pe care o mai scurgem din cand in cand, insa avand grija ca midiile sa nu se uscuce. Cand midiile nu mai lasa zeama, se pune uleiul, caracatita, cimbrul, rozmarinul (noi am pus o crenguta proaspata din tufa grecului, pe care la sfarsit am scos-o din mancare), Pimento si piper dupa gust. Se lasa la foc iute cam 5 minute, si treptat se adauga cate putin, zeama de lamaie, amestecand mereu.

Cand sosul incepe sa scada, si fructele de mare sfaraie in tigaie, se pune vinul, dar cate putin, amestecand intr-una. Pe masura ce se mai evapora si fructele de mare sfaraie iar, se mai adauga putin vin, si tot asa..

Dupa ce am pus tot vinul, se lasa la foc moderat cateva minute, pana cand sosul mai se leaga putin, devenind mai consistent.

Se servesc calde, noi le-am insotit cu niste cartofi prajiti presarati cu piper..:)

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Neaparat, se cere un vin alb sec, rece si buuuunnnn!:))

Daca ti-a placut reteta noastra "Sithonian Seafood - by Fireman:)... sau fructe de mare Sithoniene:)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

andreea_angelo 1

17.11.2012, 12:25

imi plac fructele de mare la nebunieeee,tiau iesit foarte bine,am sa trec reteta la favorite

ANCA 1

17.11.2012, 13:25

ma bucur, Andreea! astept impresii

Bya Ralu 1

14.12.2012, 10:42

excelente

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Paella valenciana