Sos Bechamel

de Lia_ in Clasice, 4 Sep 2013 | 10725 vizualizari

 

Desi abia m-am inscris pe site, lasagna este a 3-a reteta la care folosesc asest sos.
Cu gandul si la cei care inca nu stiti ce fel de sos este, ca sa-l gasiti mai usor in sectiunea sosuri am decis sa il separ (daca nu ocup spatiu aiurea) si sa fac trimitere catre el la fiecare reteta nou postata care il va contine.
Este un sos alb, baza pentru mancaruri sau folosit la obtinerea altor sosuri prin adaos de branza, mustar, marar, etc.
Consta in incorporarea treptata a laptelui intr-un rantas cu unt.
Tehnica de a face sos bechamel fara cocoloase consta in a lua urmatoarele masuri:
focul mic, folosirea unui tel (din silicon daca oala are strat antiaderent sau smalt alb), laptele cald si sa amesteci mereu in sos.

 

INGREDIENTE

  • 50 gr unt (pentru lasagna reduceti untul la 40g)
  • 1 lingura cu varf faina alba
  • 250 lapte fierbinte (300 ml lapte pentru un sos moale ca pt. lasagna)
  • sare
  • piper
  • nucsoara (optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos Bechamel:

Se topeste untul pe foc mic intr-o craticioara. Se adauga faina si se amesteca bine cu telul pana obtinem o crema, apoi lasam pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amestecam mereu. Se trage oala de pe plita si incepem sa incorporam laptele cald putin cate putin la inceput. Daca laptele este prea fierbinte, nu e o problema doar ca se ingroasa rapid si trebuie pus mai cate putin si repede omogenizat cu telul.

Daca laptele nu e foarte fierbinte, se face operatiunea de incorporare a laptelui de la inceput turnand putin cate putin fiind pe foc mic. Daca oala are stabilitate, se lucreaza cu doua maini turnand incet... ca la maioneza.

In acelasi timp invartim cu telul in sos. Continuam tot asa: turnam putin lapte, incorporam cu telul, iar lapte, iar amestecam pana se termina laptele (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati telul). Cand ati pus tot laptele si s-a cam fiert, daca sosul e de o consistenta mai groasa decat doritit puteti adauga inca un pic de lapte. Lasati la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu.

Se condimenteaza cu sare si piper si putina nucsoara (optional).

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Pentru lasagna se fac aceste cantitati dublu si varianta mai subtire din 300mlx2 (lapte).

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos Bechamel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Sos bechamel