Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic)

de Ade200 in Conserve, 4 Noi 2012 | 12136 vizualizari

 

Mi-a placut reţeta unei colege, căreia îi mulţumesc mult, pentru că eu nu suport zacusca de niciun fel. Am pregătit-o deci mai dietetic.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg fasole boabe
  • 5 kg ardei roşu(gogosar sau kapia; kapia ii da un gust mai dulce)
  • 2 kg morcovi
  • 3 kg ceapă
  • 750 ml suc de rosii
  • 1 litru de ulei
  • dafin,piper boabe,sare
  • puţin chimen pudră, cardamom(opţional)
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic):

Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, după ce se spală bine. Se fierbe fasolea până se moaie bobul şi se lasă la răcit. Ardeiul se spală ,se curăţă şi se taie felii mai mari. Morcovul se fierbe până se moaie şi ceapa la fel. 

Intr-o cratiţă mare se pune un pahar de ulei peste care se pune ardeiul feliat şi se căleşte până se desprinde pieliţa de pe pulpă, amestecându-se des ca să nu se prindă. Se lasă la răcit.Fasolea se dă prin masina de tocat carne,la fel şi morcovii cu ceapa,dar separat de fasole. 

Ardeiul se dă prin (atentie!) maşina de  rosii,chiar şi de 2-3 ori,până ies numai cojile şi rămâne pulpa  ca o pastă. 

În alta cratiţă mare se pune restul de ulei până la un litru,apoi se pun ardeiul+morcovul + ceapa in uleiul care sfârâie. Se amestecă bine,iar după 30 minute de fierbere  se pune şi fasolea, continuând să se amestece pentru a nu se prinde.

După o oră de fiert toate la un loc se pune cam 750 ml de  suc de roşii,uneori şi mai puţin, după gust şi după preferinţă.Se adaugă dafin,piper şi sare, de asemenea după gustul celor din familie. 

Când se alege uleiul deasupra fierturii, se ia de pe foc,se pune in borcane spălate şi sterilizate în prealabil la cuptor.Se pun capacele, se fierb în aburi/  dunst cam 30 de minute în 2 zile.

 

TIPS-URI

1

Fiind destul de multă muncă,se pot face cu o zi înainte fierberea ,călirea şi trecerea prin masină a ingredientelor.Ele oricum trebuie lăsate la rece ,aşa că se poaet face compoziţia de zacuscă pe foc şi restul corvoadei a doua zi!Sau e nevoie de încă o mână de ajutor!

2

Pentru zacusca de vinete sunt necesare aceleaşi ingrediente şi acelaşi "modus operandi",doar că,în loc de fasole,se pun la bătaie 5 kg de vinete coapte!

3

Eu am fiert ingredientele în oala sub presiune: 30 de minute ceapa, 45 de minute morcovul, 1 oră jumătate fasolea boabe. Pentru final trebuie o cratiţă cam de 15 l.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă de fasole boabe(pregătită dietetic)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Dovlecei la borcan pentru iarna