Cod cu cartofi si smantana la cuptor

de cristeena20 in Peste, 31 Mar 2019 | 2921 vizualizari

 

E o reteta traditionala portugheza cu renumitul cod sarat-bacalhau. 

 

INGREDIENTE

  • 500 gr peste cod (sarat )
  • 3 cepe medii
  • ulei de masline
  • 4-5 catei de usturoi
  • foaie de dafin
  • sare, piper alb,
  • 1 pahar de vin alb
  • 6-8 cartofi mari
  • sos bechamel (300 -400 ml)
  • 200 gr smantana dulce de gatit
  • cascaval razuit
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cod cu cartofi si smantana la cuptor:

  • Alegem pestele cod-care se cumpara sarat sau gata inmuiat ; il spalam si il fierbem in apa. Nu mai punem sare .Se fierbe cca 10-15 minute-il scoatem si il desfacem marunt, inlaturand oasele. 
  • Curatam ceapa si o taiem solzisori taiati fin; intr-o tigaie/cratita punem ulei de masline si adaugam ceapa, dafinul  si usturoiul la calit. Avem grija s anu ardem ceapa-dam la foc mic, amestecand si punand capacul, sa se inmaie bine ceapa. E important ca ceapa sa fie calita bine si inmuiata-fara a o arde. Cand e moale punem pestele maruntit si turnam vinul alb. La foc mai mare lasma sa scada bine vinul.Punem sare la nevoie si piper alb.
  • Intre timp pregatim si cartofii; se curata si se tau cubilete mici. In  mod normal se prajesc in ulei dar eu evit prajelile si i-am amestecat putin cu uleei, sar,e piper si praf de usturoi intr-un castron apoi in tava patrata a cuptorului am pus hartie de copt si am imprastiat cubuletele de cartosi-am dat la foc maxim sa se prajeasca-au iesit crocanti si ff buni-fara a fi nevoie sa ii prajesc.
  • Pregatim si sosul bechamel. Se poate cumpara gata facut, dar eu prefer sa il fac. Normal il fac dupa ochi -din cate stiu eu se pune 50 gr unt-50 gr faina-300-400 ml lapte. Punem faina cu untul la topit -adaugam laptele si amestecam cu un tel. Punem sare si piper dupa gust-eu razuiesc si nucsoara. Nu trebuie sa fie rpea gros-dar nici prea subtire. 
  • In vasul care va merge la cuptor punem pestele, cartofii, smantana si becahemlul si razuit putin cascava-Amestecam totul si deasupra mai razuim cascaval. Eu am folosit parmezan ca asa am avut
  • Dam la cuptorul preincalzit-lasam doar pana se rumeneste frumos deasupra-cca 20 minute. 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cod cu cartofi si smantana la cuptor" nu uita sa-i faci un review.
 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Dorada regala prajita la tigaie