Focaccia cu rozmarin

de Julie in Piine, 2 Dec 2011 | 4393 vizualizari

 

Focaccia sau fugassa, este o paine plata, ce nu depaseste 2 cm in inaltime, dupa o reteta clasica a bucatariei italiene, cunoscuta inca de pe vremea romanilor. Acestia o pregateau din diverse cereale si o dadeau ofranda zeilor.
Focaccia poate avea diverse adaosuri de ierburi aromate, branza, rosii, masline sau ceapa si este pefecta pentru a fi servita la mic dejun, la un pranz rapid sau ca gustare intre mese.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 1 cana apa calda,
  • 1 lingurita drojdie uscata,
  • 3 cani faina,
  • 2 linguri ulei de masline,
  • 1 lingurita sare,
  • 1 lingurita zahar.
  • Glazura:
  • 1/3 ceasca apa calda,
  • 1 /3 ceasca ulei de masline,
  • 1 lingurita sare,
  • rozmarin.
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Focaccia cu rozmarin:

Se dizolva drojdia in apa, se adauga zaharul si se lasa deoparte, pana isi dubleaza volumul. Se cerne faina intr-un bol, se adauga amestecul cu drojdie, uleiul si sarea. Se framanta energic, pana cand se obtine un aluat elastic, careia i se da forma de minge si se unge bine cu ulei de masline pe toate partile. Se lasa sa creasca, timp de 30-40 minute, dupa care se intinde cu mainile in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Deasupra se fac adancituri cu ajutorul degetelor, se toarna glazura formata din apa, ulei si sare, apoi se presara rozmarin.  Se coace la foc mediu timp de 20-25 minute. Focaccia este gata, atunci cand capata culoare aurie stralucitoare.

Este o painica crocanta, plina de savoare, potrivita si pentru o zi de post.

Daca ti-a placut reteta noastra "Focaccia cu rozmarin" nu uita sa-i faci un review.
 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Focaccia de masline si rosii cu aroma de rozmarin