Coltul specialistului Oana

Intreab-o pe Oana tot ce vrei sa stii despre gatit!

Oana este prietena draga a tuturor bucatarasilor harnici, care vor in fiecare zi sa stie mai multe, sa devina mai buni.

Este prezenta in mijlocul celei mai vesele comunitati culinare de la inceputurile Bucataras, asa incat rolul de gazda buna, cu un sfat potrivit pentru fiecare, i se potriveste cum nu se mai poate mai bine.

Oana te asteapta in fiecare zi zambitoare, pentru a dezlega impreuna micile mistere inca nedescoperite ale gatitului, aceasta joaca frumoasa de care sunteti pasionati.

Cere-i sfatul!

Intrebare

trifadalia  2018-02-15 08:24:05

Buna dimineata. Care este diferenta dintre praf de copt sau bicarbonat de sodiu in prajituri?

Raspunsul specialistului

Buna! Si praful de copt si bicarbonatul de sodiu sunt agenti de crestere folositi la prajituri. 

Bicarbonatul de sodiu: Secretul din spatele lui este ca atunci cand il combini cu un ingredient umed sau acid (iaurt, ciocolata, lapte batut) are loc o reactie chimica prin care se formeaza niste bule de dioxid de carbon, care se maresc la temperaturile ridicate din cuptor si duc la cresterea prajiturilor. Reactia are loc imediat ce combini ingredientele, asa ca prajiturile care au nevoie de bicarbonat de sodiu in reteta trebuie coapte cat mai repede, altfel nu vor creste frumos.

Praful de copt: Are in compozitia lui bicarbonat de sodiu, dar si un agent acid si unul uscat, cum este amidonul. Praful de copt actioneaza dupa ce ajunge la temperatura cuptorului cand elibereaza dioxidul de carbon.

Cei doi agenti de crestere sunt folositi in functie de restul ingredientelor din retete. Bicarbonatul de sodiu este o baza si are un gust amar, de aceea are nevoie e un ingredient acid care sa il contrabalanseze. De obicei, este folosit iaurtul sau laptele batut. In schimb, praful de copt are si un ingredient bazic si unul acid, de aceea gustul sau este neutru si este mai potivit in combinatie cu laptele. Din acelasi motiv este mai usor de folosit in retetele de prajituri.

Praful de copt poate inlocui bicarbonatul de sodiu intr-o reteta, dar substitutia nu merge si in sens invers. Bicarbonatul de sodiu nu are aciditatea necesara pentru a lucra de unul singur si a creste prajitura.

Sper sa te ajute informatiile!





intreaba si tu

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]