Mamaliguta cu branza si smantana

de RODIMUR in Mancare copii, 3 Oct 2017 | 8401 vizualizari

 

Asta mi-am făcut astăzi, pentru că-mi place foarte mult. O singură porție, pentru că soțul mănâncă mai rar așa ceva...
Și ca să fie mai bună, mai consistentă, și mai aspectuoasă mâncarea am făcut și un ochi, pentru că tare bun e, cu mămăliguță caldă...!

 

INGREDIENTE

  • 3 linguri de brânză de vaci
  • 4 linguri de smântână groasă
  • sare
  • 250-300 mililitri de apă
  • sare
  • 100 grame mălai extra
  • 25 grame de unt
  • 1 ou
  • ulei pentru preparat ochiul
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mamaliguta cu branza si smantana:

Se amestecă bine brânza de vaci cu smântâna și se adaugă sare, după gust.

Se face apoi oul ochi într-o tigaie cu ulei suficient, lăsat mai întâi să se încingă.

La noi, în Moldova, mămăliguța se face în ceaun sau într-un vas de tuci și se amestecă, de cele mai multe ori, cu făcălețul, rareori cu o lingură de lemn.

Se pune în ceaun 250-300 mililitri de apă și sare, la foc iute. Când apa începe să se încălzească, se presară făina, în ploaie și între timp se amestecă. În acest fel, nu se vor face cocoloașe (noi le zicem "boțuri"). Se face apoi focul mediu și se lasă mămăliguța să fiarbă, amestecându-se din când în când. Dacă este necesar, se mai adaugă apă, pentru ca mămăliguța să fie moale, nu vârtoasă (așa cum se face, de fapt, în Moldova).

Când mămăliguța a fiert și este legată, se pune în farfurie și se aranjează ca un tort, iar în mijloc se face o adâncitură (tot rotundă) în care puneți brânza cu smântână. Deasupra se pune ochiul, presărat cu sare și piper.

Dacă aranjați astfel mămăliguța, din orice parte ați începe să mâncați, veți avea tot ce trebuie la îndemână, fără să răscoliți mâncarea, iar farfuria va fi mereu aspectuoasă.

 

TIPS-URI

1

Nu așteptați să se înfierbânte apa ca să puneți făina. Presărați făina în ploaie, puțin câte puțin, încă de când apa este caldă și amestecați întruna. Astfel nu se vor forma cocoloașe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliguta cu branza si smantana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

RODIMUR 1

04.10.2017, 21:51

Mulțumesc, Rocsi!

trifadalia 1

19.02.2018, 10:51

si pe mine ma bate gandul sa fac o mamaliga cu bacon, branza si smantana la cuptor

RODIMUR 1

19.02.2018, 11:22

Foarte bine, Dalia! Merită să faci, pentru că nimic nu-i mai bun și sănătos decât mâncărurile noastre tradiționale!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert la pahar cu ciocolata, banane , alune

pe 18.05 la 22:00

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

pe 18.05 la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv KIDS