Intrebare
ANCA 2010-03-20 20:16:22
care sunt asocierile corecte pe grupe alimentare, astfel incat sa ajute la slabit? de exemplu, stiu ca pastele sau cartofii nu se asociaza cu carne, ouale cu lactate, etc..
Raspunsul specialistului
Nu exista studii medicale referitoare la posibilele avantaje ale disocierii alimentelor. Totusi, aceasta ajuta la scaderea numarului de calorii continute intr-o portie de mancare. De exemplu, daca mancam 200g piept de pui cu 300g salata de varza (un exemplu clasic) avem cam 375 de calorii si este o masa rezonabila. Daca mancam 200g pui + 200g cartofi copti avem cam 470 de calorii (accentuez ideea de cartofi copti, nu prajiti).
Tendinta moderna in nutritie este de a recomanda diete cu continut scazut de glucide asta insemnand reducerea cartofilor, pastelor, painii, etc. Prin inlocuirea acestora cu legume verzi putem obtine beneficii nutritionale cum ar fi scaderea sau mentinerea greutatii corporale.