Mereu invatam cate ceva !!!
Cartea Sandei Marin se afla in biblioteca mamei mele .Cartea Sandei Marin se afla chiar si in bucatria bunicii sotului meu . Am invatat sa gatesc de la mama , de la bunici si de la Sanda Marin !❤TVR3
Ieri la 17:13 ·
Vă spune ceva numele Ceciliei Simionescu Zapan? Cu siguranță, nu foarte multe. Dar dacă v-am spune că ea a fost femeia care a învățat România să gătească? 🍲
Cecilia Simionescu Zapan este, de fapt, Sanda Marin, pseudonimul sub care a fost publicată în 1936 celebra carte de bucate nelipsită din toate bibliotecile... sau bucătăriile din România. Deși a fost pe nedrept considerată doar o bucătărească casnică, Cecilia Maria Simionescu provenea dintr-o familie de intelectuali, tatal ei fiind cărturar, geograf și paleontolog. Astfel că știa mai multe limbi străine, cânta la pian, învățase la Paris, iar în țară a fost eleva profesoarei lui Dinu Lipatti și a lui Dan Grigore, Florica Musicescu. 🎹
Cum a ajuns să își transforme pasiunea pentru gătit pe care o dobândise încă din copilăria petrecută într-un pension din Dresda, în cea mai vândută carte de bucate a gastronomiei românești? Din dorința de a împărtăși și altor gospodine rețetele pe care le adunase de-a lungul timpului și pe care le experimentase cu multă iscusință. Dar și nemulțumită fiind de lipsa unei astfel de cărți în România. 📖 🥞🥗🍝
Așa că în 1936 vede lumina tiparului cartea de bucate pe care o semnează sub pseudonim pentru a nu-și face de rușine părinții din înalta societate.
Aflăm mai multe detalii despre autoarea celebrei cărți de bucate de la Ana Ciornei, o devotată profesoară de limbă şi literatură franceză și totodată descendenta Ceciliei Simionescu Zapan. Aceasta a făcut întâmplător o descoperire documentară extraodinară: după ce a ieşit la pensie, a avut timp să deschidă câteva valize cu documente uitate în podul casei sale. Ca în poveste, a descoperit o comoară documentară, demnă de un muzeu. O adevarata arhivă: fotografii, cărţi şi documente de familie vechi de 100 de ani.
Mereu invatam cate ceva !!! Cartea Sandei Marin se afla in biblioteca mamei mele .Cartea Sandei Marin se afla chiar si in bucatria bunicii sotului meu . Am invatat sa gatesc de la mama , de la bunici si de la Sanda Marin !❤TVR3 Ieri la 17:13 · Vă spune ceva numele Ceciliei Simionescu Zapan? Cu siguranță, nu foarte multe. Dar dacă v-am spune că ea a fost femeia care a învățat România să gătească? 🍲 Cecilia Simionescu Zapan este, de fapt, Sanda Marin, pseudonimul sub care a fost publicată în 1936 celebra carte de bucate nelipsită din toate bibliotecile... sau bucătăriile din România. Deși a fost pe nedrept considerată doar o bucătărească casnică, Cecilia Maria Simionescu provenea dintr-o familie de intelectuali, tatal ei fiind cărturar, geograf și paleontolog. Astfel că știa mai multe limbi străine, cânta la pian, învățase la Paris, iar în țară a fost eleva profesoarei lui Dinu Lipatti și a lui Dan Grigore, Florica Musicescu. 🎹 Cum a ajuns să își transforme pasiunea pentru gătit pe care o dobândise încă din copilăria petrecută într-un pension din Dresda, în cea mai vândută carte de bucate a gastronomiei românești? Din dorința de a împărtăși și altor gospodine rețetele pe care le adunase de-a lungul timpului și pe care le experimentase cu multă iscusință. Dar și nemulțumită fiind de lipsa unei astfel de cărți în România. 📖 🥞🥗🍝 Așa că în 1936 vede lumina tiparului cartea de bucate pe care o semnează sub pseudonim pentru a nu-și face de rușine părinții din înalta societate. Aflăm mai multe detalii despre autoarea celebrei cărți de bucate de la Ana Ciornei, o devotată profesoară de limbă şi literatură franceză și totodată descendenta Ceciliei Simionescu Zapan. Aceasta a făcut întâmplător o descoperire documentară extraodinară: după ce a ieşit la pensie, a avut timp să deschidă câteva valize cu documente uitate în podul casei sale. Ca în poveste, a descoperit o comoară documentară, demnă de un muzeu. O adevarata arhivă: fotografii, cărţi şi documente de familie vechi de 100 de ani.