Care sunt alimentele care nu ne aduc niciun beneficiu, ci ne intoxica - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 15 Mar 2016, 10:41

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre alimentele pe care ar trebui sa le excludem din dieta noastra zilnica.

A venit primavara si simtim nevoia de curatenie, atat in casa, cat si la nivelul propriului organism. Au iesit pe piata verdeturile, fructe avem acum din plin in orice sezon. Acum, poate mai mult ca oricand, avem nevoie de energie si vitalitate. Insa, care sunt alimentele care nu ne aduc niciun beneficiu, ci ne intoxica?

1. SUCURILE

Principala atentionare a expertilor este asupra consumului exagerat de zahar, legat de cresterea in greutate si riscul de diabet zaharat.

Bauturile racoritoare, carbogazoase sau fara bule, aduc un aport mare de zaharuri care vor fi preluate rapid si integral de catre organism, stimuland  secretia de insulina din pancreas.

In plus, excesul de bauturi energizante pot fi asociate cu anxietate sau afectiuni cardio-vasculare, iar excesul produselor de tip cola, prin acidul fosforic, pot afecta mineralizarea osoasa.

Putem alege ca energizant un pahar de limonada sau de suc de fructe proaspat stoarse, dar baza hidratarii este apa (la care putem adauga alte lichide fara calorii: infuzii, ceai verde, apa de fructe).

2. PRODUSELE DE PATISERIE

Pe strada, in metrou sau la birou, romanii mananca foietaje sau covrigi. Producatorii sunt din ce in ce mai inventivi, aceste produse tin acum locul meselor, le gasim la fiecare colt de stada, se mancanca rapid, colegii sunt binevoitori, ne aprovizioneza pe toti.

Din punct de vedere nutritional, cele mai multe nu aduc nimic valoros, sunt o combinatie de glucide rafinate (faina, zahar) cu grasimi de cea mai proasta calitate (grasimi hidrogenate, uleiuri prajite).  

Consumul in exces de grasimi de tip trans este legat de cresterea in greutate, patologie cardio-vasculara sau tulburari de memorie. FDA, agentia guvernamentala americana, a propus ca in 2 ani grasimile de tip trans sa fie retrase de pe piata, datorita efectelor lor dovedit periculoase pentru sanatate. 

Fiti moderati si in consumul unor cereale de mic dejun, biscuiti, saratele, de multe ori reclamele nu sunt cele mai de incredere surse privind alimentele sanatoase.

Daca iesim cu fetele la o cafea, putem asocia un croisant cu unt sau daca suntem nevoiti sa sarim peste o masa, putem manca un covrig langa un iaurt.

3. ALIMENTELE DE tip FAST-FOOD

Aceeasi combinatie periculoasa de grasimi de tip trans si fainoase rafinate o regasim si in produsele restaurantelor fast-food, care ofera in principal prajeli, dressinguri hipercalorice, portii din ce in ce mai mari si la preturi tot mai atractive.

In plus, se foloseste sare in exces, surprinzator, chiar si in meniurile pentru copii.

Marile lanturi fac aparent eforturi si daca le vizitam ocazional, vom putea alege un sandvis in lipie cu carne la gratar, cartofi copti sau o salata asezonata cu ulei de masline si otet balsamic.

4. MEZELURILE

Apreciate pentru gustul atragator, consumul regulat de produse din carna procesata nu este considerat un obicei sanatos: in primul rand nu stim exact ce contin, pentru aceasta va invit sa studiati etichetele sa vedeti procentul de carne si apoi procentul celorlalte componente: apa, grasime, amidon(?) sau mai periculoase: nitrati, E-uri, sare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat recent asupra legaturii dintre consumul regulat de mezeluri si riscul de cancer colorectal si, posibil, cancer de stomac.

Consumate ocazional, pot completa un sandvis pentru o gustare, alaturi de paine integrala si frunze de salata. Alegeti produse simple, din carne macra, sau, ideal, pregatiti-le in casa cu multe condimente aromate.

Sursa foto: novapan.ro

Comentarii (1)

Teo

Teo
22.03.2016, 20:20

Multumesc,sunt sigura ca imi va fi de folos!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola