D’ale bunicii

Postat de carmenvlad in Cu de toate pe 20 Ian 2011, 20:42

Articol pe placul a 0 bucatarasi
comenteaza

De catava vreme m-au napadit amintirile. Ma gandesc destul de des la aromele si mirosurile copilariei si primul gand se indreapta catre bunica mea.

 Nu era o bucatareasa nemaipomenita dar mancarurile simple pe care le facea erau gustoase si dispareau foarte repede din oalele  si castroanele de pamant. Fiecare sarbatoare o am asociata cu un anume fel de mancare. Daca era paste obligatoriu aveam ciorba acra de miel, friptura de miel , drob si branza inchegata proaspata. Aveam un cozonac cu nuca, o bunatate si pascute pentru impartit in ziua de paste. Nelipsite erau ouale rosii (70-80), ca sa ajunga pentru tot satul. Si florile de paste (floarea pastelui), pe care le adunam din padure in vinerea pastelui si pe care le duceam cu mandrie la biserica imbracata in rochita si pantofii noi, nouti.

Dar nu despre aceste amintiri vreau sa vorbesc, ci despre multitudinea de preparate gatite in casa cu ingrediente numai din “batatura” noastra., despre ciorba de cartofi acrita cu zarzare sau cu struguri verzi, culesi din gradina; despre ciorba de fasole cu felii de gutui a carei aroma o simteai de departe; despre pilaful de prune uscate dulce-acrisor; despre turta de malai cu dovleac fiert. Mai erau o multime de “bunatati”facute din unele resturi de la masa: puriceii facuti din mamaliga rece faramitata si prajita intr-o lingura de untura sau felia de mamaliga prajita pe plita incinsa si pe o parte si pe cealalta si peste care asezam o cantitate generoasa de magiun. Ce magiun!!!!!!!! inchis la culoare , dulce acrisor, cu multi samburi de nuca prin el si usor afumat de la atata fiert.

Dar, parca nimic nu se compara cu batutul laptelui si prepararea untului. Strangea bunica laptele timp de o saptamana, acoperea oalele de pamant cu un stergar curat si lasa laptele sa se prinda pana sambata. Isi pregatea putineiul (un recipient de lemn in care batea laptele), il oparea cu zeama de urzici, smantanea oalele de lapte (adica lua cu grija smantana de deasupra), rasturna laptele prins in putinei si il lua la batut cu un batator din lemn cu gauri. Adauga incet smantana cat sa faca o strachina de pamant de unt prospat, usor galbui la culoare si aromat numai bun de pus pe o bucata de paine. Dupa ce termina toata treaba  urma festinul.

Facea o mamaliguta si cand era gata o rasturna pe un „fund” de lemn, taia cu un fir de ata  doua felii de mamaliga aburinde pe care le aseza peste un ameste din branza „zburata”, unt proaspat si doua oua fierte sfaramate. Asteptam putin sa se topeasca untul sub mamaliga fierbinte si apoi toate lingurile se indreptau spre castronul de pamant cu bunatatea in el. Era un deliciu. Nu-ti mai trebuia altceva.

Dupa ani si ani am incercat si eu prind putin din gustul si aroma de altadata. Dar nimic nu mai era la fel. Poate ca eu nu mai eram copilul de altadata, sau poate ca bunica nu mai este printre noi sau poate ca pur si simplu erau facute de bunica si nimic nu se compara cu aceasta.

Acum insa ma pregatesc si eu sa las aceste amintiri nepotilor mei, pentru ca ei, la fel ca mine acum , sa-si aduca aminte peste ani si ani de bunatatile facute de bunica special pentru ei.

Comentarii (11)

22.01.2011, 20:29

un articol cu un mare adevar

23.01.2011, 00:47

Foarte frumos si adevarata poveste..M-a emotionat foarte tare

24.01.2011, 14:53

In povestea ta ne regasim fiecare dintre noi mai mult sau mai putin pentru ca fiecare am avut sau avem bunici care numai daca esti bunica stii sa scoti in evidenta valoarea a ceea ce ea reprezinta si reflecta nu vreau ca si eu sa dau drumul amintirilor vreau deocamdata sa le tin ferecate acolo... ce-i drept impresionant ...... felicitari!!!

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04