Coltul specialistului Chef Sylvia

Sylvia Boutiere raspunde intrebarilor

Chef sectiunea evenimente la : Domaine Chateau du Faucon, a lucrat la Garden Ice café si s-a format la restaurantul gastronomic La Table d'Arthur'R contact: bucataria-sylviei.ro/

Sylvia este alaturi de bucataras parca de o viata. A crescut impreuna cu comunitatea noastra frumoasa si si-a cultivat calitatile culinare in Franta, astfel ca acum poate sa le impartaseasca tuturor. O face cu placere si cu mult drag pentru toti prietenii bucataras.ro. Ii puteti cere aici sfatul pentru cum sa aranjati o farfurie, pentru un meniu deosebit sau pentru orice reteta doriti sa o preparati!

Intrebare

Constelatialeu  2015-01-23 20:26:08

Cum se traduce bucataria moleculara mai pe intelesul meu.....

Raspunsul specialistului

 Gastronomia moleculara este o stiinta destul de tanara, a aparut in jur de 1988 si la baza ei a au stat bienneteles niste mari nume ale chimie Nicolas Kurti si Hervé This. Pe intelesul tuturor bucataria moleculara este aplicata pura a chimiei de inalta finete asupra alimentelor, care sunt adesea destructurate, iau o alta forma,isi pastreaza la baza moleculele dar forma acestora difera complat. Tehnicile de baza folosite : gelificare, sferificare, emulficicare, deshidratare....fososind multi produsi chimici care nu se stia ca ar putea fi folositi in bucatarie, instrumente adesea bizare :) de la seringa la aparate de insuflat aer in bule, azot lichid care se trasforma in vapori. Este noul gadget al chef-ilor moderni care se folosesc de aceste tehnici pentru a lasa inventivitatea sa zboare. 

 Ce ne da in practica ? De exemplu spaghetti facute din vin, din rosii ( care se fac prima data un piure se leaga cu gelatina, se trag intr-o seringe, se intoduc pe un tub de plastic si e racesc, se extrag insufland aer si se servesc ca si spaghetti :) ) , multe alimente folosite in desert de exemplu o lamaie care de fapt nu e lamaie este o pojghita de zahar galben care are exact forma de lamaie dar este umpluta cu o crema de lamaie. Cu tehnologia de sfere se face un piure de mazare de exemplu, se gelifiaza putin , se insufla aer la interior se raceste in lichide speciale si avem o boaba de mazare care este de fapt goala la interior. Scopul aceste bucatarii savante este de a arata la ce nivel se poate juca cu formele, cu gusturile, sunt adevarate opere de arta culinara, greu de facut, extrem de scumpe dar o experienta ce merita incercata:) . Sper ca ti-am raspuns suficent de clar nu este usor de explicat bucataria moleculara. Personal am vazut live demonstratii ale acetei bucatarii, e magica ...dar eu prefer bucataria traditionala fara influenta prea multor elemente chimice. 

intreaba si tu

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]