Intrebare
Constelatialeu 2015-01-23 20:26:08
Cum se traduce bucataria moleculara mai pe intelesul meu.....
Raspunsul specialistului
Gastronomia moleculara este o stiinta destul de tanara, a aparut in jur de 1988 si la baza ei a au stat bienneteles niste mari nume ale chimie Nicolas Kurti si Hervé This. Pe intelesul tuturor bucataria moleculara este aplicata pura a chimiei de inalta finete asupra alimentelor, care sunt adesea destructurate, iau o alta forma,isi pastreaza la baza moleculele dar forma acestora difera complat. Tehnicile de baza folosite : gelificare, sferificare, emulficicare, deshidratare....fososind multi produsi chimici care nu se stia ca ar putea fi folositi in bucatarie, instrumente adesea bizare :) de la seringa la aparate de insuflat aer in bule, azot lichid care se trasforma in vapori. Este noul gadget al chef-ilor moderni care se folosesc de aceste tehnici pentru a lasa inventivitatea sa zboare.
Ce ne da in practica ? De exemplu spaghetti facute din vin, din rosii ( care se fac prima data un piure se leaga cu gelatina, se trag intr-o seringe, se intoduc pe un tub de plastic si e racesc, se extrag insufland aer si se servesc ca si spaghetti :) ) , multe alimente folosite in desert de exemplu o lamaie care de fapt nu e lamaie este o pojghita de zahar galben care are exact forma de lamaie dar este umpluta cu o crema de lamaie. Cu tehnologia de sfere se face un piure de mazare de exemplu, se gelifiaza putin , se insufla aer la interior se raceste in lichide speciale si avem o boaba de mazare care este de fapt goala la interior. Scopul aceste bucatarii savante este de a arata la ce nivel se poate juca cu formele, cu gusturile, sunt adevarate opere de arta culinara, greu de facut, extrem de scumpe dar o experienta ce merita incercata:) . Sper ca ti-am raspuns suficent de clar nu este usor de explicat bucataria moleculara. Personal am vazut live demonstratii ale acetei bucatarii, e magica ...dar eu prefer bucataria traditionala fara influenta prea multor elemente chimice.