New York cheesecake cu afine

de Cristi Roman in Prajituri, 19 Apr 2012 | 46635 vizualizari

 

Promit ca dupa acest articol ma calmez cu mania “cheesecake”. Azi vin cu cheesecake-ul clasic, New York, caruia insa i-am dat o tenta fructata – si am ales afinele pentru acest lucru. Plus zeama si coaja de lamaie – clasice la New York cheesecake. Eu in general sunt sceptic la deserturile care contin coaja de lamaie – nu ma intrebati de ce – treaba de gust. Insa acum totul a mers sublim pentru propriile papile gustative.

 

INGREDIENTE

  • 250 grame biscuiti digestivi;
  • 50 grame unt fara sare;
  • 3 cutii crema de branza (200 grame fiecare);
  • 3 oua;
  • 100 grame afine (blueberries) proaspete, nu congelate;
  • o lingura de extract de vanilie;
  • zeama de la o lamaie + coaja rasa;
  • o ciocolata alba;
  • 100 ml smantana lichida;
  • 150 grame smantana solida;
  • 20 grame (ptr blat) + 50 grame zahar brun (pentru umplutura – cam un sfert din cat este recomandat dar am constatat ca este suficient pentru gradul meu de “dulce”);
  • fulgi de ciocolata.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA New York cheesecake cu afine:

Blatul deja stie toata lumea cum se face: am pisat biscutii marunt apoi i-am amestecat cu untul ce se topise in tigaie si cu 20 de grame de zahar brun. Am pus apoi acest amestec pe fundul tavii rotunde de cheesecake si am presat totul, pentru uniformizare (deobicei eu folosesc ustensila pentru piureu ). Am dat la cuptor pentru 10 minute la 160 de grade (in cele mai multe cazuri blatul se pune la frigider pentru 10-15 minute, eu prefer la cuptor, sa devina usor crocant).

Am facut apoi umplutura, amestecand cu blenderul de mana cele 3 cutii de crema de branza (600 grame) cu cele trei oua (puse unul cate unul), cu cele 50 de grame de zahar, lingura de extract de vanilie dar si cu zeama de la o lamaie + coaja rasa de la aceasta. Am gustat (pas obligatoriu la mine), mi-a placut, am turnat amestecul peste blatul din forma apoi am bagat forma la cuptor, cam 30 de minute la 160 de grade – sau pana cand se intareste totul, amestecul nu mai e lichid. A iesit de un galben surprinzator de frumos.

A urmat apoi partea dedicata afinelor. Probabil va gandeati ca planul a fost sa le pun pe deasupra, la final. Nu, am decis sa le tai in jumatate (da, cam migalos…) si sa le asez pe toata suprafata umpluturii gatite.

Am facut apoi sosul topping – pe baza de smantana lichida, crema de smantana si 100 grame de ciocolata alba – totul amestecat/topit la foc mediu.

Am turnat apoi sosul cald peste umplutura acoperita cu afine.

Am lasat tot cheesecakeul sa se raceasca, langa geamul deschis cu aer proaspat, apoi l-am acoperit cu fulgi de ciocolata menajera – foarte gustoasa insa si facuta din 60% cacao.

Am bagat cheesecakeul la frigider, 3-4 ore (de preferat mai mult sau daca il faceti seara sa stea peste noapte, eu l-am facut dimineata), apoi, cand l-am scos, am indepartat cu grija inelul exterior, ajutandu-ma si de lama unui cutit cu care am inconjurat cheesecakeul, intre acesta si inelul metalic. Si a iesit frumos si apetisant.

Si am taiat o feliuta, sau mai multe, si mi-a placut mult de tot ce bine arata. A tinut 3 zile, din zi in zi parca mai delicios.

Si am mancat cu mare pofta: textura rece, moale insa fin de tot grunjoasa a cremei de branza cu oua, aroma suava de lamaie plus cea de vanilie, gustul pur al afinelor – dupa ce incepi sa mesteci din prima bucatica luata cu lingurita sau fucrulita, totul incheiat cu dulceata si parfumul toppingului de ciocolata alba si smantana si dulcele placut al fulgilor de ciocolata.

Va doresc numai bine!

 

RETETA IN IMAGINI

New York cheesecake cu afine-0
New York cheesecake cu afine-1
New York cheesecake cu afine-2
New York cheesecake cu afine-3
New York cheesecake cu afine-4
New York cheesecake cu afine-5
New York cheesecake cu afine-6
New York cheesecake cu afine-7
New York cheesecake cu afine-8
New York cheesecake cu afine-9
New York cheesecake cu afine-10

COMENTARII (40)

cristeena20 1

05.11.2013, 17:34

Nu am cuvinte suficiente!!arata perfect-..si delicios!!Bravo!!!!!!!

Krystyan Trendy 1

06.11.2013, 09:37

arata grozav

marcelika 1

07.04.2014, 21:48

arata senzational ! felicitari !

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04