Ascuțitorul de cuțite :)

Postat de Cristi Roman in Ustensile de bucatarie pe 21 Apr 2010, 15:42

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza

Adica cum adica, bagam cutitul intr-o ascutitoare si gata? Daca vrem sa fim copii, da, daca ar exista o astfel de ascutitoare da, probabil ca da, dar ar fi pacat si de ascutitoare, dar si de cutite.

Hm, cutitele de bucatarie, poate prietenii cei mai buni ai unui bucatar, fie el amator sau profesionsit. Va spun din prima: daca gatiti constant in casa si inca NU aveti (cel putin) un cutit de calitate, atunci nu mai suntem prieteni. Pai ce facem aici? Nu vrem sa ne perfectionam, doar sa gatim pe banda rulanta orice, oricand, oricum?

Eu sunt mandrul posesor a doua cutite profesionale, Sabatier - una dintre cele mai de succes firme din lume de cutite profesionale. Sunt frantuzesti. Japonezii fac cele mai bune cutite de bucatarie din lume, insa inca, din pacate, nu am bugetul disponibil pentru asa ceva (costa de la 250/300 euro in sus, unul). Iar cutitele japoneze nu se prea ascut dupa achizitionare, asta ca sa va dati seama de calitatea ridicata.

Eu am chef's knife (cutitul mare de bucatarie) si am serrated knife (cutit mic, cu zimti), pentru legume si fructe, ambele de la Sabatier. Trebuie sa stiti ca in lumea bucatariilor profesionale exista aproximativ 15 tipuri de cutite de baza, pentru diferite intrebuintari (carne, peste, fructe, legume).

De ascutit ascut chef's knife-ul, un cutit pe care-l iubesc, pur si simplu, si ne mai "batem" pe el uneori in bucatarie, eu cu sotia. Sper sa citeasca aceste randuri, poate-i vin idei :).

Asadar, obiectul cu ajutorul caruia se ascut cutitele de bucatarie este o tija de otel ultrarezistent, cu striatii fine, lung cam de 25-30 de centimetri.

Cum ascuti - tii tija de otel in mana stanga (daca esti dreptaci, ca mine), in fata, la nivelul ochilor, iar in mana dreapta tii cutitul. Primul pas e sa plasezi varful cutitului SUB tija de otel, la baza tijei. Apoi incepi sa faci miscari sus-jos cu cutitul, tot SUB tija de otel. Gradul de frecare al cutitului cu tija de otel trebuie sa fie undeva la 25/30 de grade. Repeti miscarea cam de 25-30 de ori, sau pana cand esti sigur ca TOATA lama cutitului a trecut de mai multe ori peste tija de otel. Atentie, trebuie sa tii bine tija de otel, sa nu o misti prea mult, deci va trebuie ceva forta.

Nu sunt scumpe aparatele de ascutit cutite, insa si aici exista diferite nivele de calitate, insa un ascutitor mediu ar trebuie sa coste maxim 20-25 lei, ma gandesc.

 

Comentarii (7)

04.11.2010, 20:43

Interesant subiect....pot sa spun ca apreciez oamenii dupa cutitele lor...
Din profilul meu,cred ca reise faptul ca folosesc cutite(doar in bucatarie,sa nu fiu inteles gresit).
Ultima achizitie,este un cutit ceramic,fabricat de DURANDAL,care m-a uimit,prin calitatea lui...desi cred ca este destul de fragil.
Un aspect...ptr ca am vazut o multime de oameni,care folosesc cutite si se pling ca nu taie...este normal sa nu taie un cutit daca nu-l folosesti corect.
Multi folosesc cutitele pe suprafete dure,cum ar fi portelanul...in acest caz,cutitele nu mai au nici o valoare.
Personal,cutitele ce le am in dotare le folosesc doar pe suprafete de lemn,ptr a le proteja si ptr a ma folosi de ele timp indelungat...
Salutari si aveti grije de cutite!

LUK

19.01.2011, 15:02

Interesant articolul..chiar ma gandeam si eu sa cumpar un ascutitor de cutite..Rock46..niciodata nu mi-am imaginat ca durata de viata a unui cutit este direct proportionala cu materialele pe care il folosesti..interesant

12.02.2011, 09:17

eu am un set de 3 cutite, cu gauri si manerul galben le-am achizitionat din real vitan dar am scapat unul dintre cutite pe jos si ii sa rupt varful, la 25 de lei ce vrei, nu sunt de calitate buna, dar iti faci treaba cu ele

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04